Przepis na te hot-dogi od Dolly z wizażu
Ja znalazłam go u adrijah
Pomysł super, tylko ciasto wyszło mi ciut suche, ale z dodatkiem ketczupu jest dobre.
Bardzo fajny pomysł na danie na wynos, my zabraliśmy hot-dogi na piknik i świetnie smakowały.
składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- ¼ szklanki mleka
- 1 jajko
- ½ kostka margaryny roztopiona
- 6g drożdży suchych (ja takie wolę, jeśli używacie świeżych to podane są 20g drożdży świeżych i pamiętać trzeba, że z świeżych trzeba wcześniej zrobić rozczyn).
- 1 łyżka cukru (w oryginale 2 łyżki, ale nam 1 w zupełności wystarczyła)
- 5szt parówek u nas berlinki
- 10 plasterków sera żółtego
- ketchup
dodatkowo:
- jajko do smarowania
- odrobina sezamu
wykonanie:
Jeśli używacie świeżych drożdży to należy je przygotowaćwcześniej.
Podgrzać mleko rozpuścić w nim drożdże i cukier – świeże odstawić do wyrośnięcia, a suche już są gotowe do użycia.
Teraz do miski wsypujemy mąkę i wlewamy rozpuszczoną i ostudzoną margarynę i wbijamy jajko.
Do tego wszystkiego wlewamy gotowe drożdże. Wszytsko razme zmieszać rękami i zagnieść ciast.
Całe ciasto podzielić na 10 części, każdą część rozwałkować na grubość ok 1cm (można też rozwałkować całość i pokroić na 10 kwadratów).
Na każdy rozwałkowany kawałek układamy pół parówki, najlepiej parówkę okręcić plasterkiem sera i wszystko razem zawinąć w ciasto.
Po przygotowaniu wszystkich 10 hot-dogów, smarujemy je roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem, umieszczamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 200 stopni aż do zarumienienia ciasta u mnie zajęło to dokładnie 20 minut bez użycia termoobiegu.
Podawać z dodatkiem ketchupu, dobrze smakują nawet na zimno.
Smacznego
Przepis nr 86
Do wydruku
9 komentarzy:
Wyglądają super :) ja robię takie tylko że w cieście francuskim :)
pyszne, boskie, uwielbiam!
Madziu mój mąż nie może żyć bez parówek. Zrobię Mu taką niespodziankę :)
fajny pomsyl, podoba mi sie :-))
dziękuję bardzo dziewczyny :)
pomysł z ciastem francuskim miałam okazję spróbować i faktycznie też pyszne :)
Świetny pomysł! Gdyby mi nie było żal, zrobiłabym w cieście francuskim:)
Oo fajnie, że się skusiłaś :) Szkoda, że nic o tym u mnie nie wspomniałaś, zajrzałabym wcześniej ;) Bardzo apetycznie wyglądają
w oryginalnym przepisie ( od Dolly ) drożdży jest 2 DAG u Ciebie już 2 G to robi różnicę! niestety korzystałam z Twojego przepisu....
przykro mi bardzo, błąd już poprawiam, połknęłam 0, jednak skoro suchych miało być 6g, to świeżych nie mogło być mniej
Prześlij komentarz