niedziela, 2 sierpnia 2009

Parówki w cieście



Przepis na te hot-dogi od Dolly z wizażu
Ja znalazłam go u adrijah
Pomysł super, tylko ciasto wyszło mi ciut suche, ale z dodatkiem ketczupu jest dobre.

Bardzo fajny pomysł na danie na wynos, my zabraliśmy hot-dogi na piknik i świetnie smakowały.


składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • ¼ szklanki mleka
  • 1 jajko
  • ½ kostka margaryny roztopiona
  • 6g drożdży suchych (ja takie wolę, jeśli używacie świeżych to podane są 20g drożdży świeżych i pamiętać trzeba, że z świeżych trzeba wcześniej zrobić rozczyn).
  • 1 łyżka cukru (w oryginale 2 łyżki, ale nam 1 w zupełności wystarczyła)
  • 5szt parówek u nas berlinki
  • 10 plasterków sera żółtego
  • ketchup

dodatkowo:

  • jajko do smarowania
  • odrobina sezamu

wykonanie:

Jeśli używacie świeżych drożdży to należy je przygotowaćwcześniej.
Podgrzać mleko rozpuścić w nim drożdże i cukier – świeże odstawić do wyrośnięcia, a suche już są gotowe do użycia.

Teraz do miski wsypujemy mąkę i wlewamy rozpuszczoną i ostudzoną margarynę i wbijamy jajko.
Do tego wszystkiego wlewamy gotowe drożdże. Wszytsko razme zmieszać rękami i zagnieść ciast.

Całe ciasto podzielić na 10 części, każdą część rozwałkować na grubość ok 1cm (można też rozwałkować całość i pokroić na 10 kwadratów).

Na każdy rozwałkowany kawałek układamy pół parówki, najlepiej parówkę okręcić plasterkiem sera i wszystko razem zawinąć w ciasto.

Po przygotowaniu wszystkich 10 hot-dogów, smarujemy je roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem, umieszczamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 200 stopni aż do zarumienienia ciasta u mnie zajęło to dokładnie 20 minut bez użycia termoobiegu.

Podawać z dodatkiem ketchupu, dobrze smakują nawet na zimno.

Smacznego

Przepis nr 86



Do wydruku

9 komentarzy:

Fiolunka pisze...

Wyglądają super :) ja robię takie tylko że w cieście francuskim :)

aga-aa pisze...

pyszne, boskie, uwielbiam!

kasiaaaa24 pisze...

Madziu mój mąż nie może żyć bez parówek. Zrobię Mu taką niespodziankę :)

cudawianki pisze...

fajny pomsyl, podoba mi sie :-))

magda k. pisze...

dziękuję bardzo dziewczyny :)
pomysł z ciastem francuskim miałam okazję spróbować i faktycznie też pyszne :)

pinkcake pisze...

Świetny pomysł! Gdyby mi nie było żal, zrobiłabym w cieście francuskim:)

Adrijah pisze...

Oo fajnie, że się skusiłaś :) Szkoda, że nic o tym u mnie nie wspomniałaś, zajrzałabym wcześniej ;) Bardzo apetycznie wyglądają

Anonimowy pisze...

w oryginalnym przepisie ( od Dolly ) drożdży jest 2 DAG u Ciebie już 2 G to robi różnicę! niestety korzystałam z Twojego przepisu....

magda k. pisze...

przykro mi bardzo, błąd już poprawiam, połknęłam 0, jednak skoro suchych miało być 6g, to świeżych nie mogło być mniej

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin