Pokusiłam się również o kolejne muffinki, przepis bajaderki bardzo mi się spodobał ponieważ dopuszcza całkowitą dowolność owocową.
Byłam pewna, że będą dobre bo już natknęłam się na nie w kilku miejscach, a na dodatek mają w sobie orzechy i owoce. Są bardzo, bardzo smaczne, żałowałam, że nie zrobiłam z podwójnej ilości.
składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 2 szklanki owoców: u mnie 1 szklanka pokrojonych drobno jabłek i 1 szklanka jagód
- 1 szklanka posiekanych orzechów: u mnie włoskie i odrobina migdałów
- 90g masła
- 1 szklanka cukru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- ½ szklanki mleka
- odrobina cukru trzcinowego do posypania muffinek
wykonanie:
W pierwszej kolejności rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni, ponieważ ciasto robi się szybko, więc szkoda czasu.
Przygotować foremki muffinkowe, wysmarować masłem lub wyłożyć papierkami.
Mąkę, proszek, sól, orzechy i owoce wymieszać razem.
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać jajka i wanilię, następnie przez chwilkę miksować.
Do zmiksowanej masy stopniowo dodawać mąkę z owocami, podlewając mlekiem.
Mieszać już tylko łyżką.
Gdy wszystko zostanie zmieszane, nie musi to być zbyt dokładnie, ciasto nałożyć do foremek, prawie do samej góry i posypać odrobiną cukrem trzcinowym.
Muffinki piec ok 25-30 minut.
Smacznego !!!!
Przepis nr 100
Do wydruku
4 komentarze:
:)
Bomba!
Świetne muffinki:)
Do muffinek mam słabość i lubię je nie tylko piec ale i jeść :) :)
muffinki to najlepsze wypieki, małe, pyszne i śliczne :)
Prześlij komentarz