czwartek, 20 sierpnia 2009

Muffinki owocowo dowolne


Pokusiłam się również o kolejne muffinki, przepis bajaderki bardzo mi się spodobał ponieważ dopuszcza całkowitą dowolność owocową.

Byłam pewna, że będą dobre bo już natknęłam się na nie w kilku miejscach, a na dodatek mają w sobie orzechy i owoce. Są bardzo, bardzo smaczne, żałowałam, że nie zrobiłam z podwójnej ilości.


składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2 szklanki owoców: u mnie 1 szklanka pokrojonych drobno jabłek i 1 szklanka jagód
  • 1 szklanka posiekanych orzechów: u mnie włoskie i odrobina migdałów
  • 90g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • ½ szklanki mleka

  • odrobina cukru trzcinowego do posypania muffinek


wykonanie:

W pierwszej kolejności rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni, ponieważ ciasto robi się szybko, więc szkoda czasu.

Przygotować foremki muffinkowe, wysmarować masłem lub wyłożyć papierkami.

Mąkę, proszek, sól, orzechy i owoce wymieszać razem.

Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać jajka i wanilię, następnie przez chwilkę miksować.

Do zmiksowanej masy stopniowo dodawać mąkę z owocami, podlewając mlekiem.
Mieszać już tylko łyżką.

Gdy wszystko zostanie zmieszane, nie musi to być zbyt dokładnie, ciasto nałożyć do foremek, prawie do samej góry i posypać odrobiną cukrem trzcinowym.

Muffinki piec ok 25-30 minut.

Smacznego !!!!

Przepis nr 100

Do wydruku

4 komentarze:

Olciaky pisze...

:)
Bomba!

wiosenka pisze...

Świetne muffinki:)

szarlotek pisze...

Do muffinek mam słabość i lubię je nie tylko piec ale i jeść :) :)

mietowka22 pisze...

muffinki to najlepsze wypieki, małe, pyszne i śliczne :)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin