To mój pierwszy dżem, więc zrobiłam go wg wskazówek na opakowaniu cukru żelującego.
Może to nic specjalnego, bo też nic odkrywczego, ale morele są same w sobie takie dobre, że już nic nie dodawałam.
Jeden słoiczek już wykończony, chyba do zimy nic nie zostanie, więc już myślę nad kolejnym dżemem.
składniki:
- 1kg moreli (należy kupić trochę więcej, bo kg ma być po wypestkowaniu)
- 1 opakowanie cukru żelującego 1:1
wykonanie:
Owoce umyć i wypestkować.
Następnie wszystkie owoce pokroić na małe kawałeczki i włożyć do sporego garnka.
Owoce zasypać cukrem żelującym, wymieszać i odłożyć na 2 godziny, ja zapomniałam i stało ok 4 godzin i też było dobrze.
Po tym czasie zagotować mieszankę i postępować jak w instrukcji, ja gotowałam ok 10 minut cały czas mieszając. Po tym czasie dżem przelać do wcześniej przygotowanych słoiczków (ja wyparzam słoiki), zakręcić i odstawić do ostygnięcia.
Smacznego
Przepis nr 99
Do wydruku
1 komentarz:
sobotni ranek, kawka, świeży chleb i dżem morelowy... pyszna kombinacja :)
Prześlij komentarz