środa, 19 sierpnia 2009

Nalewki


Dziś kilka przepisów na nalewki
Nalewkami zachwyciłam się już rok temu, zrobiłam ich kilka, niektóre zachowały się nawet do dnia dzisiejszego, ale są to już moje ostatki.
Naszą ulubioną nalewką jest nalewka wiśniowa. Chociaż malinowo - porzeczkowa też nam bardzo smakuje.



Nalewka wiśniowa

składniki:

  • 2 kg wiśni
  • 0,5 l spirytusu 96%
  • 0,5 l wódki 40%
  • 8-10 migdałów
  • 200g – 250g cukru
  • laska wanilii

wykonanie:

Wiśnie wypestkować.
W dużym szklanym słoiku umieścić owoce i migdały i zalać je wódką i spirytusem.
Odstawić na 2 tygodnie.

Po upływie tego czasu powstały nalew zlać do innego szklanego, szczelnego naczynia, a owoce zasypać cukrem.
Należy odczekać, aż cukier się całkowicie rozpuści, w tym celu należy potrząsać słoikiem (ja robiłam to 2 razy dziennie) , u mnie trwało to ok 7 dni.

Po upływie tego czasu należy połączyć nalew z powstałym syropem.
Nalewka gotowa, należy teraz odczekać ok 3 miesiące i można się delektować.

Polecam moja ulubiona :)

Przepis nr 95




Nalewka cytrynowa

składniki:

  • ½ l spirytusu
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki wody
  • 1 szklanka soku z cytryny (ok 1 kg cytryny)

wykonanie:

Owoce wyszorować i sparzyć gorącą wodą, obrać skórkę i wycisnąć z nich sok.
Skórkę z 2 cytryn należy pokroić na drobniutkie kawałki.
Do garnka wrzucić skórkę cytrynową, cukier i wlać wodę, zagotować i gotować ok 5 minut.

Powstałą miksturę ostudzić i zalać spirytusem. Wlać do butelek razem z skórkami.
Po 48 godzinach odcedzić bardzo dokładnie przez gazę, albo filtr do kawy i mamy gotową Cytrynówkę.

Przepis nr 96



Nalewka malinowo – porzeczkowa

składniki:

  • 30dkg malin
  • 15dkg czerwonej porzeczki
  • 10 łyżek cukru
  • spirytus

wykonanie:

Maliny i porzeczki obrać i umyć. Następnie owoce należy włożyć do butelki 1litrowej, najlepsza taka z dużego Kubusia (butelka wyparzona).
Owoce zasypać cukrem i rozgnieść, następnie do owoców dolewamy spirytusu do ¾ wysokości butelki (nie pamiętam ile tego było ).
To by było na tyle, teraz należy odczekać ok 30 dni i odcedzoną nalewkę przelać do butelek.
Najlepiej smakuje schłodzona.

Przepis nr 97


Likier malinowy

Był też likier malinowy... jaki on był smaczny :)

składniki:

  • 1kg dojrzałych malin
  • 330 ml spirytusu
  • 330 dkg cukru
  • 200 ml wody


wykonanie:


0,5 kg malin obrać, opłukać na sicie i wsypać do szklanego słoja, zalać spirytusem.
Owoce ugnieść nieco, żeby w całości były przykryte spirytusem.
Słoik ustawić w nienasłonecznionym miejscu i pozostawić na 24 godziny.

Po upływie tego czasu zlać spirytus z malin, lekko wyciskając owoce i tym spirytusem zalać następne 0,5 kg malin, ponownie pozostawić na 24 godziny.

Ponownie zlać spirytus lekko dociskając owoce i przefiltrować przez bibułkę, ja użyłam filtra do kawy.

Do garna wlać wodę i wsypać cukier, podgrzewając rozpuścić cukier, doprowadzić do wrzenia i gotować ok 10 minut.

Do powstałego syropu cukrowego (wcześniej wystudzić) wlać spirytus, dobrze wymieszać i rozlać do butelek i teraz najgorsza część pozostawić na 6 miesięcy do dojrzewania.

Przepis nr 98

Wszystkie nalewki i likier są naprawdę smaczne i przetestowane :)

Do wydruku

2 komentarze:

Joanna pisze...

Zapisuję likier malinowy i nalewkę cytrynową :)
Porzeczek niestety już chyba nie ma :(
Wszystkie wyglądają przepysznie.

viridianka pisze...

z checia sprobowalabym malinowo-porzeczkowej :) sliczny ma kolor!

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin