środa, 15 lipca 2009

Placki po węgiersku


Placki z Węgrami mają pewnie tyle wspólnego co ja czyli nic :) ale skoro tak się nazywają niech im będzie.
Nie wiem jak to się stało, ale jeszcze nigdy nie robiłam placków w ten sposób, czyli z gulaszem, a naprawdę warto bo pyszne.
Gulasz wyszedł dosyć ostry, ale wszystko razem super się komponowało.
Danie dla miłośników placków ziemniaczanych, ja do nich nie należę, ale i tak bardzo mi smakowało.

składniki:
na gulasz


  • 600g mięsa wołowego lub wieprzowego
  • 2 duże cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duży pomidor
  • ½ łyżeczki kminku
  • 2 liście laurowe
  • 4 kuleczki ziela angielskiego
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • 1/4 łyżeczka papryki chilli
  • 1 mały przecier pomidorowy
  • sól
  • pieprz
  • ew mąka do zagęszczenia u mnie nie była konieczna

składniki:
na placki


  • ok 1 kg ziemniaków ( oczywiście może być więcej wtedy proporcje zachować i będzie ok)
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

dodatkowo:

  • olej do smażenia
  • u nas kwaśna śmietana koniecznie



wykonanie:

Mięso pokroić na kostkę ok 1,5x1,5 i lekko obsmażyć na oleju.
Cebulę pokroić na małą kosteczkę, czosnek wycisnąć i wszytko przysmażyć na patelni do momentu, gdy cebula się zeszkli. Dorzucić do mięsa.
Mięso zalać wodą, tak żeby całe było pod wodą.
Doprawić zielem angielskim, liściem laurowym, kminkiem i dusić pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie.
Gdy mięso będzie już dobre doprawić paprykami, solą, pieprzem dołożyć pomidor i przecier pomidorowy i dusić jeszcze ok 10 min.
Gdyby w trakcie duszenia wody było za mało można dolać świeżej.

W czasie oczekiwania na mięso, należy przygotować ciasto na placki Przepis Tutaj

Gdy ciasto będzie już gotowe, a gulasz będzie dochodził należy usmażyć placki.
U mnie pieczemy większe na połowę wylewamy gulasz i przykrywamy drugą połową.

Smacznego

Przepis nr 75



Do wydruku

2 komentarze:

grazyna pisze...

Uwielbiam takie placki! A jeszcze z gulaszem...

reve82 pisze...

u mnie każda wizyta w polskich górach musi zakończyć się przynajmniej jedną konsumpcją tychże placków z gulaszem...smaczne zdjęcia..pozdrawiam

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin