Placki z Węgrami mają pewnie tyle wspólnego co ja czyli nic :) ale skoro tak się nazywają niech im będzie.
Nie wiem jak to się stało, ale jeszcze nigdy nie robiłam placków w ten sposób, czyli z gulaszem, a naprawdę warto bo pyszne.
Gulasz wyszedł dosyć ostry, ale wszystko razem super się komponowało.
Danie dla miłośników placków ziemniaczanych, ja do nich nie należę, ale i tak bardzo mi smakowało.
składniki:
na gulasz
- 600g mięsa wołowego lub wieprzowego
- 2 duże cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 duży pomidor
- ½ łyżeczki kminku
- 2 liście laurowe
- 4 kuleczki ziela angielskiego
- 1 łyżka papryki słodkiej
- 1/4 łyżeczka papryki chilli
- 1 mały przecier pomidorowy
- sól
- pieprz
- ew mąka do zagęszczenia u mnie nie była konieczna
składniki:
na placki
- ok 1 kg ziemniaków ( oczywiście może być więcej wtedy proporcje zachować i będzie ok)
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
dodatkowo:
- olej do smażenia
- u nas kwaśna śmietana koniecznie
wykonanie:
Mięso pokroić na kostkę ok 1,5x1,5 i lekko obsmażyć na oleju.
Cebulę pokroić na małą kosteczkę, czosnek wycisnąć i wszytko przysmażyć na patelni do momentu, gdy cebula się zeszkli. Dorzucić do mięsa.
Mięso zalać wodą, tak żeby całe było pod wodą.
Doprawić zielem angielskim, liściem laurowym, kminkiem i dusić pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie.
Gdy mięso będzie już dobre doprawić paprykami, solą, pieprzem dołożyć pomidor i przecier pomidorowy i dusić jeszcze ok 10 min.
Gdyby w trakcie duszenia wody było za mało można dolać świeżej.
W czasie oczekiwania na mięso, należy przygotować ciasto na placki Przepis Tutaj
Gdy ciasto będzie już gotowe, a gulasz będzie dochodził należy usmażyć placki.
U mnie pieczemy większe na połowę wylewamy gulasz i przykrywamy drugą połową.
Smacznego
Przepis nr 75
Do wydruku
2 komentarze:
Uwielbiam takie placki! A jeszcze z gulaszem...
u mnie każda wizyta w polskich górach musi zakończyć się przynajmniej jedną konsumpcją tychże placków z gulaszem...smaczne zdjęcia..pozdrawiam
Prześlij komentarz