Jak tylko znalazłam ten przepis u cuda.wianki od razu wiedziałam, że zrobię no i zrobiłam i polecam wszystkim.
Danie łatwe do zrobienia i naprawdę smaczne i bardzo fajnie się prezentuje.
Składniki:
na ciasto:
- 1 i ½ szkl. mąki pszennej
- 120g zimnego masła
- 150ml zimnej wody
na farsz:
- 500g mięsa z indyka lub kurczaka (użyłam piersi kurczaka)
- 1 mała cebula
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki pszennej
- 500ml mleka ( następnym razem dam mniej najwyżej 400ml)
- 1 kostka bulionowa z kurczaka
- mieszanka mrożonych warzyw
- sól, pieprz
dodatkowo:
- olej do smażenia
- jajko do posmarowania ciasta
wykonanie:
ciasto:
Mąkę wsypać do miski, dodać masło pokrojone na małe kawałki.
Całość mieszamy nożem jak na kruche ciasto i stopniowo dolewać wodę. Nadal mieszać używając noża.
Na koniec ciasto wyrobić ręką, uformować kulkę, włożyć do foli i schować do lodówki na ok 30 min.
na farsz:
Mięso pokroić na większą kostkę, przyprawić i smażyć na małej ilości oleju, aż do zarumienienia.
Warzywa z mieszanki ugotować aż będą miękkie.
Teraz sos: łyżkę masła roztopić w garnku, na tym maśle usmażyć posiekaną cebulę, dodać łyżkę mąki.
Do tak zrobionej zasmażki należy wlać powoli mleko i mieszając dodać kostkę bulionową.
Całość gotować na małym ogniu, aż kostka się rozpuści, a sos zgęstnieje. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.
Do zrobionego sosu przełożyć usmażone mięso i ugotowane warzywa. Wszystko razem wymieszać.
Wyciągnąć ciasto z lodówki, podzielić na 2 równe części. Rozwałkować je na dwa w miarę równe placki.
Jednym plackiem wyłożyć formę, ja użyłam naczynia żaroodpornego o średnicy ok 20cm. Ciasto nakłuć widelcem.
Na ciasto wyłożyć farsz zmieszany z sosem.
Na górę nałożyć drugi placek. Zlepić brzegi obu placków. Górę naciąć nożem kilka razy, żeby para mogła się wydostawć. Posmarować rozbełtanym jajkiem
Piec w piekarniku temperaturze 180 stopni przez 30 minut.
Super danie obiadowe. Polecam
Przepis nr 67
Do wydruku
7 komentarzy:
a jak to pięknie wygląda!
bardzo ladnie to wyglada w calosci!!!!!!
ale swietnie wygląda:) takie dania lubie...:)
ale mi narobiłaś ochoty na takiego kuraka w cieście
dziękuję bardzo, wygląda tak jak smakuje gorąco polecam :)
ale jak to? nakłuć spód również? przecież farsz wycieknie w trakcie pieczenia...
to, że górę nakłuć należy, to rozumiem, ale spód???
Anonimowy tak nakłóc spód :) ale widelcem więc dziurki są malutkie, a farsz nie wycieknie, bo przecież ciasto jest przyklejone do naczynia,mnie nic nie wyciekło gwarantuję :)
Prześlij komentarz