środa, 1 lipca 2009

Kurczak z warzywami zapiekany w cieście


Jak tylko znalazłam ten przepis u cuda.wianki od razu wiedziałam, że zrobię no i zrobiłam i polecam wszystkim.
Danie łatwe do zrobienia i naprawdę smaczne i bardzo fajnie się prezentuje.

Składniki:

na ciasto:

  • 1 i ½ szkl. mąki pszennej
  • 120g zimnego masła
  • 150ml zimnej wody

na farsz:

  • 500g mięsa z indyka lub kurczaka (użyłam piersi kurczaka)
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 500ml mleka ( następnym razem dam mniej najwyżej 400ml)
  • 1 kostka bulionowa z kurczaka
  • mieszanka mrożonych warzyw
  • sól, pieprz

dodatkowo:

  • olej do smażenia
  • jajko do posmarowania ciasta


wykonanie:

ciasto:


Mąkę wsypać do miski, dodać masło pokrojone na małe kawałki.
Całość mieszamy nożem jak na kruche ciasto i stopniowo dolewać wodę. Nadal mieszać używając noża.
Na koniec ciasto wyrobić ręką, uformować kulkę, włożyć do foli i schować do lodówki na ok 30 min.

na farsz:

Mięso pokroić na większą kostkę, przyprawić i smażyć na małej ilości oleju, aż do zarumienienia.
Warzywa z mieszanki ugotować aż będą miękkie.

Teraz sos: łyżkę masła roztopić w garnku, na tym maśle usmażyć posiekaną cebulę, dodać łyżkę mąki.
Do tak zrobionej zasmażki należy wlać powoli mleko i mieszając dodać kostkę bulionową.
Całość gotować na małym ogniu, aż kostka się rozpuści, a sos zgęstnieje. Przyprawić solą i pieprzem do smaku.

Do zrobionego sosu przełożyć usmażone mięso i ugotowane warzywa. Wszystko razem wymieszać.

Wyciągnąć ciasto z lodówki, podzielić na 2 równe części. Rozwałkować je na dwa w miarę równe placki.
Jednym plackiem wyłożyć formę, ja użyłam naczynia żaroodpornego o średnicy ok 20cm. Ciasto nakłuć widelcem.
Na ciasto wyłożyć farsz zmieszany z sosem.
Na górę nałożyć drugi placek. Zlepić brzegi obu placków. Górę naciąć nożem kilka razy, żeby para mogła się wydostawć. Posmarować rozbełtanym jajkiem

Piec w piekarniku temperaturze 180 stopni przez 30 minut.

Super danie obiadowe. Polecam

Przepis nr 67



Do wydruku

7 komentarzy:

asiejka pisze...

a jak to pięknie wygląda!

Gosi@ pisze...

bardzo ladnie to wyglada w calosci!!!!!!

viridianka pisze...

ale swietnie wygląda:) takie dania lubie...:)

aga-aa pisze...

ale mi narobiłaś ochoty na takiego kuraka w cieście

magda k. pisze...

dziękuję bardzo, wygląda tak jak smakuje gorąco polecam :)

Anonimowy pisze...

ale jak to? nakłuć spód również? przecież farsz wycieknie w trakcie pieczenia...

to, że górę nakłuć należy, to rozumiem, ale spód???

magda k. pisze...

Anonimowy tak nakłóc spód :) ale widelcem więc dziurki są malutkie, a farsz nie wycieknie, bo przecież ciasto jest przyklejone do naczynia,mnie nic nie wyciekło gwarantuję :)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin