piątek, 17 lipca 2009

Kotlety kalafiorowe z sosem pomidorowym


Na letnie dni najlepsze są szybkie dania i na dodatek takie, które można zjeść i na ciepło i na zimno.
No to mamy właśnie takie danie, zdrowe i smaczne i do tego szybkie do wykonania.
Pomysł na to danie z strony z tej strony pozmieniałam trochę, ale główni bohaterowie bez zmian :)


składniki na kotlety:

  • 1 kalafior
  • 1 jajko
  • koperek
  • bułka tarta
  • pieprz
  • sól
  • olej

składniki na sos:

  • puszka pomidorów, albo 2 świeże pomidory
  • mały przecier pomidorowy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 średnia cebula
  • bazylia
  • pieprz
  • sól

wykonanie:

Kalafior należy obgotować w osolonej wodzie, nie za długo, żeby się nie rozpadł, tylko do momentu gdy kalafior będzie miękki.
Odcedzamy kalafior, a następnie miksujemy go blenderem.
Do powstałej masy dodajemy jajko, koperek, przyprawiamy solą i pieprzem wg upodobań, a następnie dodajemy bułkę tartą, bułki dodajemy tyle, żeby dało się formować kotleciki.
Kotleciki obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju, aż do pięknego złotego koloru.

Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, na olej wrzucamy cebulę, którą należy tylko zeszklić, następnie dorzucamy pomidory, czosnek, bazylię, przecier pomidorowy i sól i pieprz do smaku.
Wszystko razem dusimy kilka minut i już gotowe.

Kotleciki podajemy polane sosem, sos świetnie łamie smak kalafiora
Pycha Polecam

Przepis nr 76



Do wydruku

3 komentarze:

Agata Chmielewska (Kurczak) pisze...

bardzo lubię takie kotleciki, może jutro skoro kalafior w lodówce siedzi i czeka na swój czas ;)

magda k. pisze...

aga-aa naprawdę polecam :) u mnie zagadują o powtórkę :)

grazyna pisze...

Szybkie i pyszne! W sam raz na lato:)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin