czwartek, 23 lipca 2009

Bitki wieprzowe z kaszą gryczaną



Lubie sobie czasem wieczorem zerknąć na kuchnię tv i czymś się zainspirować na kolejny dzień, kolejny obiad. Tym razem zainspirowała się potrawą przedstawioną w programie Teraz Brygida, przepis stary jak świat, podobno bardzo popularny, a ja nigdy nie miała okazji nawet spróbować.
Więc czas najwyższy nadrobić zaległości, więc do dzieła.

składniki:

  • 0,5 kg mięsa z szynki wieprzowej
  • 2 cebule
  • sól
  • pieprz
  • kilka ziarenek pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • mąka do obtaczania
  • olej

wykonanie:

Mięso opłukać wodą, a następnie rozbić na dosyć cieniutkie kotlety.
Tak powstałe bitki należy obtoczyć w mące i obsmażyć na bardzo gorącym oleju, przez minutkę z każdej strony. Następnie bitki przełożyć do garnka dorzucić pieprz, ziele angielskie i liście laurowe.
Podlać wodą tak do 1/3 wysokości mięsa, żeby mięso się nie przypaliło.
Następnie poszatkować cebulę, zeszklić ja na pozostałym po obsmażeniu bitek oleju i również przełożyć do garnka.
Teraz dusimy mięso, sprawdziłam zasadę, że kg mięsa dusi się 1 godzinkę, sprawdza się więc w tym przypadku o,5 kg mięsa dusimy o,5 h.

W ten sposób mamy gotowe mięciutkie pyszne bitki wieprzowe, sama się zdziwiłam jak bardzo smakowały mojemu 2 letniemu syneczkowi :)

Za sugestią Brygidy podałam bitki z kaszą gryczaną i super pasowało.

A kaszę gryczaną robimy tak

składniki:

1 szklanka kaszy gryczanej najlepiej nie prażonej
2 szklani wody
sól

wykonanie:


Osoloną wodę należy zagotować, a następnie wrzucić kaszę i gotować tak długo, aż kasza będzie miękka i wpije całą wodę.
Kolejna wprowadzona i sprawdzona zasada, na szklankę kaszy przypadają 2 szklanki wody i mamy murowany sukces w dziedzinie gotowania kaszy :)

Przepis nr 79



Do wydruku

2 komentarze:

Waniliowa Chmurka pisze...

Bitki- jak ja dawno nie słyszałam tego słowa :D

jacek pisze...

Bardzo dobre wychodza tez z kotletow z karkowki ( nie za tlustych ! )

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin