piątek, 24 lipca 2009

Risotto z cukinią



O tym daniu a konkretnie o samym risotto myślałam już od jakiegoś czasu, miałam nawet zakupiony ryż arborio. Szczerze to wybrałam zły dzień na przygotowanie tego dania, ponieważ stanie przy piecu i mieszanie w najgorętszym dniu tego lata to nie był dobry pomysł :) ale już się zdecydowałam, cukinia też była i na dodatek trafił mi się super przepis z strony Moja mała kuchnia więc zabrałam się do mojej risotto premiery.

składniki:

  • 1 szklanka ryżu do risotto (np. arborio)
  • 1 średnia cukinia
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 litr wywaru z warzyw lub rosołu z kurczaka
  • 1/2 szklanki białego wina wytrawnego
  • 1,5 płaskiej łyżeczki przyprawy ziołowej włoskiej
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy
  • ok 100-150 g startego parmezanu lub innego twardego sera
  • sól
  • pieprz

wykonanie:

Przygotować wywar warzywny, ja zrobiłam najprościej jak można, czyli z kostki rosołowej.

Cukinie pokroić na plasterki, a następnie na połowę i grillować bądź usmażyć na patelni w małej ilości oleju.

Cebulę należy poszatkować i zeszklić w rondlu na 1 łyżce masła.
Następnie dorzucić ryż i smażyć ok 2 minut razem z cebulą.

Wszystko zalać winem, a gdy wino odparuje po chochelce dolewać wrzący rosół i mieszać i mieszać i mieszać :)
Po wlaniu całego wywaru ryż gotowałam jeszcze ok 10 minut, następnie dorzuciłam cukinię i gotowałam jeszcze 5 minut.

Garnek ściągamy z ognia i kończymy dzieło. Dorzucamy 2 łyżkę masła, połowę sera, sól, pieprz, zioła, zamieszać i odstawić na moment.

Wyłożyć na talerz posypać serem i obłożyć dodatkowymi plastrami cukinie.

Pycha !!!

Przepis nr 80




Do wydruku

6 komentarzy:

Ania pisze...

Slicznie Ci wyszlo i bardzo ciesze sie ze smakowalo! Pozdrawiam,

magda k. pisze...

Aniu dziękuję bardzo :)

aga-aa pisze...

ostatnio cukinia króluje w mojej kuchni, z miłą chęcią skuszę się na takie risotto

Olciaky pisze...

Wszyscy ostatnio wokól roba makaron z cukinią...
To chyba jakiś znak:D!
Pozdrawiam.

magda k. pisze...

wszyskich zachęcam do zrobienia tego dania sama się zaskoczyłam jak pysznie wyszło :)

Adrian pisze...

Magdo, nie tylko Ty byłaś zaskoczona. To majstersztyk, tym risottem zawstydziłabyś niejednego włoskiego Maestro della cucina :) Pychotka !

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin