Lubie sobie czasem wieczorem zerknąć na kuchnię tv i czymś się zainspirować na kolejny dzień, kolejny obiad. Tym razem zainspirowała się potrawą przedstawioną w programie Teraz Brygida, przepis stary jak świat, podobno bardzo popularny, a ja nigdy nie miała okazji nawet spróbować.
Więc czas najwyższy nadrobić zaległości, więc do dzieła.
składniki:
- 0,5 kg mięsa z szynki wieprzowej
- 2 cebule
- sól
- pieprz
- kilka ziarenek pieprzu
- 2 liście laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- mąka do obtaczania
- olej
wykonanie:
Mięso opłukać wodą, a następnie rozbić na dosyć cieniutkie kotlety.
Tak powstałe bitki należy obtoczyć w mące i obsmażyć na bardzo gorącym oleju, przez minutkę z każdej strony. Następnie bitki przełożyć do garnka dorzucić pieprz, ziele angielskie i liście laurowe.
Podlać wodą tak do 1/3 wysokości mięsa, żeby mięso się nie przypaliło.
Następnie poszatkować cebulę, zeszklić ja na pozostałym po obsmażeniu bitek oleju i również przełożyć do garnka.
Teraz dusimy mięso, sprawdziłam zasadę, że kg mięsa dusi się 1 godzinkę, sprawdza się więc w tym przypadku o,5 kg mięsa dusimy o,5 h.
W ten sposób mamy gotowe mięciutkie pyszne bitki wieprzowe, sama się zdziwiłam jak bardzo smakowały mojemu 2 letniemu syneczkowi :)
Za sugestią Brygidy podałam bitki z kaszą gryczaną i super pasowało.
A kaszę gryczaną robimy tak
składniki:
1 szklanka kaszy gryczanej najlepiej nie prażonej
2 szklani wody
sól
wykonanie:
Osoloną wodę należy zagotować, a następnie wrzucić kaszę i gotować tak długo, aż kasza będzie miękka i wpije całą wodę.
Kolejna wprowadzona i sprawdzona zasada, na szklankę kaszy przypadają 2 szklanki wody i mamy murowany sukces w dziedzinie gotowania kaszy :)
Przepis nr 79
Do wydruku
2 komentarze:
Bitki- jak ja dawno nie słyszałam tego słowa :D
Bardzo dobre wychodza tez z kotletow z karkowki ( nie za tlustych ! )
Prześlij komentarz