Tak się ułożyło, że śniadanie było bardzo późno i byliśmy bardzo głodni, więc trzeba było wymyślić coś konkretnego.
Mała wizja lodówki: jajka, 1 tortilla pomidor i od razu na myśl przyszedł mi pomysł Nigelli na jajecznicę meksykańską.
No i wyszło naprawdę konkretne i bardzo smacznie :)
składniki:
- odrobina oleju lub masła
- 1 szt tortilli
- 1 pomidor bez skórki
- szczypiorem lub cebulka dymka
- ½ czerwonej papryki
- 4-5 jajek
- sól
wykonanie:
Pomidor sparzyć, pokroić w kostkę.
Szczypiorek umyć i poszatkować.
Paprykę umyć, pozbawić pestek i pokroić na kosteczkę.
Jajka roztrzepać.
Na patelni rozgrzać olej, lub rozpuścić masło. Tortillę zwinąć w rulonik i pociąć na paseczki, albo pociąć nożyczkami.
Podsmażyć tortillę kilka minut, do momentu, aż będzie chrupka, przełożyć do miski.
Teraz na patelnię wrzucić pomidory, cebulkę i paprykę. Smażyć przez chwilkę, dużo mieszając.
Do warzyw dorzucić tortillę, wbić jajka, doprawić solą i mieszać aż jajka zaczną się ścinać.
Wtedy można już ściągnąć patelnie z ognia i mieszać tak długo, aż jajka będą takie jak lubimy.
Podane ilości wystarczyły u nas dla 2 osób.
Przepis nr 62
Do wydruku
4 komentarze:
Brzmi pysznie! Co prawda u mnie w domu jestem jedynym fanem jajek ale sprobuję na pewno :)
Świetny pomysł ;)Bardzo lubię jajecznice, generalnie otwieram lodówkę i wrzucam co jak popadnie ;p :) Ale akurat mam jeden placek tortilli, jutro na śniadanie zrobię ;)
Brzmi pysznie, ale z Meksykiem nie ma nic wspolnego. Jajka (jajecznice) przygotowuje sie tu na kilka roznych sposobow, ale nigdy tak. Pozdrawiam z goracego Mexico ;)
Hola! Cos mi sie wydaje , ze z Meksykiem , to ta jajecznica ma koneksje wylacznie poprzez tortille:) Bywam tam (w MX ) dosc czesto z przyczyn rodzinnych i powiem szczerze - zaskoczylas mnie! Przez ostatnie prawie dziesiec lat nie widzialem Meksykanina jedzacego jajecznice :)
Ale pomysl mi sie podoba i moze go tam u nich zaszczepie !
Pozdrawiam
Prześlij komentarz