piątek, 19 czerwca 2009

Kurczak w cieście francuskim - kurczak mumia-



Danie to już zrobiłam jakiś czas temu, ale dopiero teraz dotarłam do tych zdjęć i przypomniałam sobie jakie to było smaczne danie.
Danie wygląda na trudne do wykonania ale to nic trudnego, trochę zabawy w zawijaniu mumi- kurczaka, ale wszystko do przejścia.
Przepis znalazłam w Galeria Potraw
autor: Lunatica, która podaje takie źródło: Le Cordon Bleu, "Potrawy z kurczaka" str. 20, Konemann.

Zachęcam do przygotowania takiego kurczaka.

składniki:


  • filet z kurczaka ilość zależnie od ilości osób
  • ciasto francuskie kawałki ok 16x25 cm, na każdy pojedynczy filet z kurczaka
  • plaster boczku na każdą sztukę, można zastąpić plastrem szynki
  • 2 małe cebule
  • 30-40 dkg pieczarek
  • masło
  • jajko

wykonanie:

Pieczarki i cebulkę obrać pokroić i przysmażyć na patelni, doprawiamy do smaku pieprzem i solą.

Rozwałkowane ciasto francuskie rozkładamy na wysypaną mąką blaszkę i wkładamy do lodówki na ok 20 min.

Teraz ta część bardziej skomplikowana, spróbuję obrazowo opisać.

Ciasto wyciągamy z lodówki i kroimy tak jak przedstawiłam na rysunku ( nie zdążyłam zrobić zdjęcia w czasie przygotowywania).


Na rysunku białe pole to ciasto, a czarne paski to nacięcia na cieście francuskim,
cięcie wyszło mi lepiej niż malowanie - na szczęście :)

Ogólne wytyczne są takie, żeby naciąć krótsze boki ciasta co 2 cm na długość 8 cm.

Teraz na środek ciasta wykładamy oczyszczony i osączony filet z kurczaka, na filet kładziemy usmażone pieczarki z cebulką, lekko ugniatamy. Na górę kładziemy plaster boczku, który podwijamy pod filet, żeby pieczarki się nie rozbiegały.

Wystające ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem i przeplatamy paseczki ciasta na filecie, pleciemy jak warkocz, ale tak, żeby pomiędzy paseczkami były malutkie przerwy, żeby para mogła uchodzić.

Gotowe mumie wkładamy do lodówki na 20 minut.

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni.

Ciasto z góry również smarujemy jajkiem, ale pamiętamy żeby nie smarować szczelin, żeby ciasto mogło wyrosnąć.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia, układamy nasze filety w cieście i pieczemy ok 25-30 min, aż ciasto będzie złote i chrupkie.
Jeśli po sprawdzeniu okaże się, że góra już jest dostatecznie upieczona, a spód jeszcze nie, należy ciasto z góry przykryć folią aluminiową i jeszcze chwilę podpiec ciasto.

Smacznego

Przepis nr 63



Do wydruku

13 komentarzy:

viridianka pisze...

robię bardzo podobny ale z nadzieniem z mozzarelli i szpinaku lub pieczarek i żółtego sera :)

magda k. pisze...

viridianka Twoje nadzienie też brzmi smakowicie :)

grazyna pisze...

Jak to ładnie wygląda! I moje smaki - lubię pieczarki do kurczaka. Chyba warto się potrudzić :)

magda k. pisze...

grażynko warto, warto u mnie wszyscy byli bardzo zadowoleni i chcą jeszcze :)

Gosia pisze...

bardzo apetycznie brzmi i wyglada :)))

cudawianki pisze...

fajna alternatywa na obiad :-)

Anonimowy pisze...

Czy blaszke smarujemy jakims tluszczem przed pieczeniem?

Anonimowy pisze...

I czy boczek ma byc na samym wierzchu czy pod ciastem zawinietym w warkocz?

magda k. pisze...

Anonimowy/a ja wyłożyłam blaszkę papierem do pieczenia i już nie smarowałam niczym, a boczek ma być pod ciastem :)
życzę smacznego :)

Anonimowy pisze...

A jak to sie podaje, jedno takie cos na osobe, czy to sie kroi w jakies plastry ??

magda k. pisze...

kroiłam na plastry, ale jeśli chcesz podać w całości, to można zrobić takie mniejsze wersje :)

Ilona pisze...

a ten filet z kurczaka ma być już ugotowany, ewentualnie podsmażony na patelni?

magda k. pisze...

filet ma być surowy, czas w piekarniku wystarczy, żeby się upiekł :) ewentualnie gdyby Twoje filety były bardzo grube możesz rozciąć je wzdłuż, wtedy będziesz miała 2 sztuki i pewność, że się w ciągu 30 minut upiecze :) pozdrawiam

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin