Pierwszym moim ciastem jakie udało mi się upiec jest właśnie ta babka.
Przepis od mojej mamusi, dlatego babka Halina :)
Ta babka jest taka jaką lubimy najbardziej, lekko wilgotna nie za bardzo piaskowa i łatwa do przygotowania.
składniki:
- 3 jajka (w całości)
- 1 szklanka cukru
- 15dkg margaryny
- 0,5kg mąki pszennej
- cukier waniliowy
- proszek do pieczenia (opakowanie na 0,5kg mąki)
- 200-250ml mleka
jeśli dodajemy rodzynki to wcześniej najlepiej je namoczyć,
jeśli dodajemy gruszki wyłożyć je na połowę ciasta i zalać drugą połową ciasta.
wykonanie:
W większym naczyniu rozmieszać cukier, cukier waniliowy, jajka i margarynę.
Do innego naczynia przesiać mąkę i wymieszać ją z proszkiem do pieczenia.
Teraz należy po kilka łyżek mąki wsypywać do mikstury mieszać i znowu dosypać trochę mąki, gdy ciasto będzie robić się zbyt trudne do rozmieszania wlać po trochę mleko.
Należy wsypać całą mąkę. Wymieszać porządnie, ciasto powinno być gęste ale tylko na tyle, żeby mogło wypłynąć z naczynia.
Piec w temperaturze 180 stopni ok 50 min do tak zwanego suchego patyka.
Smacznego!!
5 komentarzy:
Bardzo wdzięczna baba :)! Wygląda ślicznie :).
Sliczna Babka :)
hIHI ALE FAJOWA BABENCJA:)
Ps: Kochana,dodaje cię do moich linków:)
dziewczyny dziękuję bardzo :)
Olciaky dziękuje bardzo zaraz zaglądam do Ciebie :)
Właśnie siedzi w piecu :)Mam nadzieję, że się uda :)
Prześlij komentarz