Rabarbar i truskawki to w tej chwili chodzi mi po głowie, więc pokusiłam się na ten przepis Nigelli z 'Feast'.
Ten deser nie wygląda specjalnie wytwornie, składniki też nie są wyrafinowane, ale za to połączenie smaków jest genialne słodziutka kruszonka i kwaskowaty rabarbar :)
składniki:
- 750 do 1 kg dojrzałego, różowego rabarbaru
- 50 g cukru pudru
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka esencji waniliowej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub kukurydzianej
na kruszonkę:
- 150 g mąki
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 110 g zimnego masła
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 3 łyżki cukru
wykonanie:
Rabarbar pokroić na centymetrowe kawałki i razem z cukrem, masłem, aromatem waniliowym i skrobią wrzucić do garnka. Wszystko razem wymieszać i podgrzewać na małym ogniu ok 10 minut, często mieszając.
Całość najlepiej przełożyć do wyższego naczynia żaroodpornego, jeśli jednak skorzystacie z formy najlepiej wyłożyć ją folią aluminiową.
Wykonanie kruszonki też jest proste. Wystarczy mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia dodać zimne masło pokrojone w kostkę i rozetrzeć. Nie mieszać zbyt długo, żeby ciasto przypominało kruszonkę, następnie wsypać cukry i za pomocą widelca wymieszaj je z ciastem.
Teraz wystarczy masę rabarbarową posypać kruszonką i do pieca.
Piec przez 35-45 minut w temperaturze 190 ºC do złocistego koloru.
Ciasto wychłodzić ok 15 minut najlepiej smakuje lekko ciepłe.
Kruszonka zawsze może się przydać, później tylko trochę owoców i mamy super deser.
Dlatego za Nigellą z 'Nigella Ekspresowo' przygotowuję sobie zapas kruszonki, którą przechowuję w zamrażarce.
1 porcja:
- 100g mąki
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 g zminego masła pokrojonego w kostkę
- 3 łyżki cukru demerara
Wszystko zmieszać, zamrozić i już.
POLECAM
Przepis nr 41
Do wydruku
4 komentarze:
Zgodzę się z Tobą, że crumble trudno jest "zaprezentować", jednak smak... i pomyśleć, że jeszcze nigdy nie jadłam kruszonki w wersji z rabarbarem... ;)...
Ja uwazam ze wyglada bardzo wybornie. Mimo ze czesto przegladam przepisy Nigelli z tym sie nigdy nie spodkałam. Narobiłas mi smaka ;)
O tak, crumble jest pyszne :)!
dziękuję bardzo, zaprezentować ciężko, ale zrobić warto :)
Prześlij komentarz