poniedziałek, 11 maja 2009

Babka Halina


Pierwszym moim ciastem jakie udało mi się upiec jest właśnie ta babka.
Przepis od mojej mamusi, dlatego babka Halina :)
Ta babka jest taka jaką lubimy najbardziej, lekko wilgotna nie za bardzo piaskowa i łatwa do przygotowania.

składniki:
  • 3 jajka (w całości)
  • 1 szklanka cukru
  • 15dkg margaryny
  • 0,5kg mąki pszennej
  • cukier waniliowy
  • proszek do pieczenia (opakowanie na 0,5kg mąki)
  • 200-250ml mleka
Dodatkowo mogą być rodzynki, albo nawet gruszki zależy kto co lubi :)
jeśli dodajemy rodzynki to wcześniej najlepiej je namoczyć,
jeśli dodajemy gruszki wyłożyć je na połowę ciasta i zalać drugą połową ciasta.

wykonanie:

W większym naczyniu rozmieszać cukier, cukier waniliowy, jajka i margarynę.
Do innego naczynia przesiać mąkę i wymieszać ją z proszkiem do pieczenia.

Teraz należy po kilka łyżek mąki wsypywać do mikstury mieszać i znowu dosypać trochę mąki, gdy ciasto będzie robić się zbyt trudne do rozmieszania wlać po trochę mleko.
Należy wsypać całą mąkę. Wymieszać porządnie, ciasto powinno być gęste ale tylko na tyle, żeby mogło wypłynąć z naczynia.

Piec w temperaturze 180 stopni ok 50 min do tak zwanego suchego patyka.

Smacznego!!


5 komentarzy:

olalala pisze...

Bardzo wdzięczna baba :)! Wygląda ślicznie :).

kasiaaaa24 pisze...

Sliczna Babka :)

Waniliowa Chmurka pisze...

hIHI ALE FAJOWA BABENCJA:)
Ps: Kochana,dodaje cię do moich linków:)

magda k. pisze...

dziewczyny dziękuję bardzo :)
Olciaky dziękuje bardzo zaraz zaglądam do Ciebie :)

Agata pisze...

Właśnie siedzi w piecu :)Mam nadzieję, że się uda :)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin