czwartek, 25 maja 2017

Kruche z budyniem i rabarbarem


26 maj, piątek, Dzień Matki, po prostu piękny dzień. Do tego wszystkiego, do pełni szczęścia dorzućmy pyszne ciasto i pełen sukces gotowy.
Dzisiaj jedno z moim ulubionych ciast, pyszne kruche ciasto z budyniem i rabarbarem, a na górze piękna kruszonka. Ślinka mi cieknie, na samą myśl o tym cieście. Pieczcie i bawcie się dobrze.
Przepis z bloga Moje Wypieki. Gorąco polecam!!

Kruche z budyniem i rabarbarem

składniki:

ciasto kruche:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki zmielonych orzechów włoskich lub pekan (dałam 0,5szklanki mąki kokosowej)
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 220 g masła, zimnego
  • 1 szklanka jasnego brązowego cukru (może być ksylitol)
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru
Wszystkie składniki na spód umieścić w misce, masło posiekać nożem i szybko zagnieść ciasto, do momentu, aż z ciasta zacznie formować się kruszonka i w takiej sypkiej formie żwirku zostawić. Przełożyć do naczynia i przykryć folią, schłodzić w lodówce przez około 30-60 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki, połowę wysypać na dno formy, wyłożonej papierem do pieczenia (forma około 23x24cm). Dokładnie wylepić ciastem spód. Wstawić do lodówki na kolejne 30 minut. Tak przygotowane ciasto wstępnie podpiec w piekarniku, nagrzanym do 180'C, przez 15-20 minut lub do lekkiego zezłocenia.

Creme patissiere waniliowy:
  • 600 ml mleka
  • 6 dużych żółtek
  • 100 g cukru (przynajmniej połowa domowego cukru z wanilią)
  • 40 mąki pszennej
  • 40 g skrobi ziemniaczanej
W wysokim naczyniu umieścić 150ml mleka, żółtka, cukier i obie mąki. Zmiksować blenderem do połączenia (bez grudek), odstawić. W większym garnuszku zagotować 450ml mleka. Gdy zacznie wrzeć wlać zmiksowaną mieszankę i zmniejszyć moc palnika. Mieszać energicznie trzepaczką i zagotować jak tradycyjny budyń, aż stanie się gęsty. Zdjąć z palnika i przykryć garnek folią spożywczą, odstawić do wystudzenia.

Nadzienie rabarbarowe
  • 600 g rabarbaru, pokrojonego w 1 cm kawałki (nie ma konieczności obierania łodyg)
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu (u mnie bez cynamonu)
  • 1 łyżeczka imbiru
wykonanie:

Na podpieczone ciasto (może być prosto z piekarnika) wyłożyć nadzienie rabarbarowe.
Na nadzienie wyłożyć równą warstwę budyniu. Z lodówki wyjąć pozostałą kruszonkę i równomiernie posypać wierzch. Piec w temperaturze 180'C przez około 40 minut. Wyjąć i przestudzić.

Smacznego!!





1 komentarz:

Rizki Rahayu Latifah pisze...

subhanallah, bagus sekali artikelnya. memang saya masih mersakan tidak terlalu mudah untuk bisa selalu berpikiran positif. biasanya karena ada pengalaman yang kurang menyenangkan atau kurang baik dengan hal itu.

Obat Vitiligo

Obat Vitiligo Ampuh

Obat Herbal Vitiligo

Obat Bercak Putih pada Kulit

Cara Cepat Menghilangkan Vitiligo

Mujtaba Pusat Herbal Terbaik

Pom Mini Termurah Kualitas Ok

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin