czwartek, 25 maja 2017

Kruche z budyniem i rabarbarem


26 maj, piątek, Dzień Matki, po prostu piękny dzień. Do tego wszystkiego, do pełni szczęścia dorzućmy pyszne ciasto i pełen sukces gotowy.
Dzisiaj jedno z moim ulubionych ciast, pyszne kruche ciasto z budyniem i rabarbarem, a na górze piękna kruszonka. Ślinka mi cieknie, na samą myśl o tym cieście. Pieczcie i bawcie się dobrze.
Przepis z bloga Moje Wypieki. Gorąco polecam!!

Kruche z budyniem i rabarbarem

składniki:

ciasto kruche:

  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki zmielonych orzechów włoskich lub pekan (dałam 0,5szklanki mąki kokosowej)
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 220 g masła, zimnego
  • 1 szklanka jasnego brązowego cukru (może być ksylitol)
  • szczypta soli
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru
Wszystkie składniki na spód umieścić w misce, masło posiekać nożem i szybko zagnieść ciasto, do momentu, aż z ciasta zacznie formować się kruszonka i w takiej sypkiej formie żwirku zostawić. Przełożyć do naczynia i przykryć folią, schłodzić w lodówce przez około 30-60 minut. Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki, połowę wysypać na dno formy, wyłożonej papierem do pieczenia (forma około 23x24cm). Dokładnie wylepić ciastem spód. Wstawić do lodówki na kolejne 30 minut. Tak przygotowane ciasto wstępnie podpiec w piekarniku, nagrzanym do 180'C, przez 15-20 minut lub do lekkiego zezłocenia.

Creme patissiere waniliowy:
  • 600 ml mleka
  • 6 dużych żółtek
  • 100 g cukru (przynajmniej połowa domowego cukru z wanilią)
  • 40 mąki pszennej
  • 40 g skrobi ziemniaczanej
W wysokim naczyniu umieścić 150ml mleka, żółtka, cukier i obie mąki. Zmiksować blenderem do połączenia (bez grudek), odstawić. W większym garnuszku zagotować 450ml mleka. Gdy zacznie wrzeć wlać zmiksowaną mieszankę i zmniejszyć moc palnika. Mieszać energicznie trzepaczką i zagotować jak tradycyjny budyń, aż stanie się gęsty. Zdjąć z palnika i przykryć garnek folią spożywczą, odstawić do wystudzenia.

Nadzienie rabarbarowe
  • 600 g rabarbaru, pokrojonego w 1 cm kawałki (nie ma konieczności obierania łodyg)
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu (u mnie bez cynamonu)
  • 1 łyżeczka imbiru
wykonanie:

Na podpieczone ciasto (może być prosto z piekarnika) wyłożyć nadzienie rabarbarowe.
Na nadzienie wyłożyć równą warstwę budyniu. Z lodówki wyjąć pozostałą kruszonkę i równomiernie posypać wierzch. Piec w temperaturze 180'C przez około 40 minut. Wyjąć i przestudzić.

Smacznego!!





Brak komentarzy:

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin