26 maj, piątek,
Dzień Matki, po prostu piękny dzień. Do tego wszystkiego, do pełni
szczęścia dorzućmy pyszne ciasto i pełen sukces gotowy.
Dzisiaj jedno z moim
ulubionych ciast, pyszne kruche ciasto z budyniem i rabarbarem, a na
górze piękna kruszonka. Ślinka mi cieknie, na samą myśl o tym
cieście. Pieczcie i bawcie się dobrze.
Przepis z bloga Moje
Wypieki. Gorąco polecam!!
Kruche z budyniem i
rabarbarem
składniki:
ciasto kruche:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki zmielonych orzechów włoskich lub pekan (dałam 0,5szklanki mąki kokosowej)
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 220 g masła, zimnego
- 1 szklanka jasnego brązowego cukru (może być ksylitol)
- szczypta soli
- 1 jajko
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka imbiru
Creme patissiere waniliowy:
- 600 ml mleka
- 6 dużych żółtek
- 100 g cukru (przynajmniej połowa domowego cukru z wanilią)
- 40 mąki pszennej
- 40 g skrobi ziemniaczanej
Nadzienie rabarbarowe
- 600 g rabarbaru, pokrojonego w 1 cm kawałki (nie ma
konieczności obierania łodyg)
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu (u mnie bez cynamonu)
- 1 łyżeczka imbiru
Na podpieczone ciasto (może być prosto z piekarnika) wyłożyć nadzienie rabarbarowe.
Na nadzienie wyłożyć równą warstwę budyniu. Z lodówki wyjąć pozostałą kruszonkę i równomiernie posypać wierzch. Piec w temperaturze 180'C przez około 40 minut. Wyjąć i przestudzić.
Smacznego!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz