Mam dzisiaj dla Was
fajny przepis, który przetestowałam na większej grupie osób,
czyli na małej imprezie urodzinowej mojego M. Podaję z
przyjemnością, ponieważ goście bardzo chwalili i zjedli wszystko,
aż miło było popatrzeć. Danie tanie, proste i w miarę szybkie do
wykonania, wegetariańskie i pyszne, więc same zalety. Rolada w
smaku ma coś z placków ziemniaczanych, ale tylko odrobinę, coś z
babki ziemniaczanej, a nadzienie pieczarkowe świetnie tu pasuje.
Przepis znalazłam
na blogu Sio-smutki
i gorąco Wam polecam ten przepis i wiele innych.
Rolada ziemniaczana
z pieczarkami
składniki:
ciasto:
- 650g ziemniaków (waga po ugotowaniu)
- 1 jajko
- około 1 szklanki mąki pszennej
- sól
farsz:
- 500g pieczarek
- 1 spora cebula
- olej
- sól i pieprz
- posiekana natka pietruszki
- 1 jajko
- 3 łyżki bułki tartej
wykonanie:
Farsz: pieczarki
umyć, pokroić na plasterki i podsmażyć przez kilka minut na
niewielkiej ilości oleju.
Podsmażyć też
pokrojoną w kostkę cebulę, do lekkiego zarumienienia.
Wszystko przełożyć
do miski i zmiksować blenderem. Dodać posiekaną natkę pietruszki,
jajko, sól i pieprz do smaku, dokładnie wymieszać. Dodać jeszcze
bułkę tartą, wymieszać i odstawić.
Ciasto: ugotowane,
ciepłe ziemniaki przecisnąć przez praskę lub dokładnie ubić np.
widelcem. Przełożyć do miski, wyrównać i nożem podzielić na 3
równe części. Jedną część wyjąć, a w jej miejsce wsypać
taką ilość mąki, by wypełnić puste miejsce. Odłożone
ziemniaki przełożyć z powrotem, dodać jajko, sól do smaku i
łyżką wymieszać ciasto tylko do połączenia składników.
Ciasto podzielić na
2 części.
Na stolnicy ułożyć
większy kawałek papieru do pieczenia, oprószyć do mocno mąką i
rozwałkować na nim jedną część ciasta. Na rozwałkowanym
cieście ułożyć połowę farszu, pozostawić wolne brzegi.
Pomagając sobie papierem zwijać roladę, skleić jej brzegi. Tak
samo przygotować drugą roladę.
Roladę przełożyć
na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika
nagrzanego do 180'C na około 40 minut. Na kilka minut przed końcem
pieczenia można rolady posmarować rozmąconym jajkiem i włączyć
na chwilę termoobieg, żeby się pięknie zarumieniły.
Smacznego!!
3 komentarze:
Ta rolada wygląda jak chleb :)
Z chęcią ją zrobię, kocham wszystko co z ziemniakami.
oooo wygląda jak pieczywo.... fantastyczny przepis :)
ooo wygląda jak pieczywo.... fantastyczny przepis :)
Prześlij komentarz