wtorek, 6 września 2016

Tarta z mascarpone i jagodami


Jak zwykle mało czasu, a ochota na coś słodkiego nas nie opuszcza, najbardziej kusi nas, gdy mamy wolne, wtedy koniecznie musimy czymś dobrym sprawić sobie przyjemność.
Bardzo prosty przepis, z najłatwiejszym, a zarazem najpyszniejszym kremem, który możecie zastosować w różnych innych ciastach, ciastkach czy deserach. Do tego sporo jagód, oczywiście mogą być inne owoce, które lubicie, ale pamiętajcie, że ciasto z owocami nie idzie już do pieca.
Ciasto jest tak pyszne, że prawie połowę wciągnęliśmy z mężem łyżeczkami z foremki, resztę daliśmy dzieciakom, które pałaszowały, aż miło było popatrzeć. Właśnie z tej przyczyny, zdjęcia udało zrobić się tylko w foremce.
Ciasto jest proste i fantastycznie pyszne, dlatego gorąco Wam polecam!!
Przepis znalazłam na blogu Taniec smaków.

Tarta z mascarpone i jagodami

składniki:

ciasto:
  • 250g mąki pszennej lub każdej innej (dałam pół na pół pszenną i żytnią pełnoziarnistą)
  • 130g masła, o temperaturze pokojowej
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 3 łyżki wody

krem:
  • 250g mascarpone
  • 250ml śmietany kremówki 30%
  • 50g cukru pudru

dodatkowo:
  • jagody

wykonanie:

Wszystkie składniki na ciasto zagnieść. Powinno być gładkie. Formę do tarty wylepić ciastem.
Ciasto nakłuć widelcem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200'C przez 15-18 minut, na złoty kolor.
Po upieczeniu całkowicie wystudzić.

Śmietanę ubić na sztywno. Mascarpone zmiksować krótko z cukrem pudrem. Dodać do niego śmietanę i zmiksować na wolnych obrotach na gładką masę, jak najkrócej.
Krem rozsmarować na ostudzonym cieście, posypać jagodami.

Smacznego!!



2 komentarze:

Wiewióra pisze...

mniam! lubię takie ciasta :)

Unknown pisze...

wygląda pysznie! :)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin