Jak zwykle mało
czasu, a ochota na coś słodkiego nas nie opuszcza, najbardziej kusi
nas, gdy mamy wolne, wtedy koniecznie musimy czymś dobrym sprawić
sobie przyjemność.
Bardzo prosty
przepis, z najłatwiejszym, a zarazem najpyszniejszym kremem, który
możecie zastosować w różnych innych ciastach, ciastkach czy
deserach. Do tego sporo jagód, oczywiście mogą być inne owoce,
które lubicie, ale pamiętajcie, że ciasto z owocami nie idzie już
do pieca.
Ciasto jest tak
pyszne, że prawie połowę wciągnęliśmy z mężem łyżeczkami z
foremki, resztę daliśmy dzieciakom, które pałaszowały, aż miło
było popatrzeć. Właśnie z tej przyczyny, zdjęcia udało zrobić
się tylko w foremce.
Ciasto jest proste i
fantastycznie pyszne, dlatego gorąco Wam polecam!!
Przepis znalazłam
na blogu Taniec
smaków.
Tarta z mascarpone i
jagodami
składniki:
ciasto:
- 250g mąki pszennej lub każdej innej (dałam pół na pół pszenną i żytnią pełnoziarnistą)
- 130g masła, o temperaturze pokojowej
- 1 żółtko
- 1 łyżka cukru pudru
- 3 łyżki wody
krem:
- 250g mascarpone
- 250ml śmietany kremówki 30%
- 50g cukru pudru
dodatkowo:
- jagody
wykonanie:
Wszystkie składniki
na ciasto zagnieść. Powinno być gładkie. Formę do tarty wylepić
ciastem.
Ciasto nakłuć
widelcem. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200'C przez 15-18 minut, na
złoty kolor.
Po upieczeniu
całkowicie wystudzić.
Śmietanę ubić na
sztywno. Mascarpone zmiksować krótko z cukrem pudrem. Dodać do
niego śmietanę i zmiksować na wolnych obrotach na gładką masę,
jak najkrócej.
Krem rozsmarować na
ostudzonym cieście, posypać jagodami.
Smacznego!!
2 komentarze:
mniam! lubię takie ciasta :)
wygląda pysznie! :)
Prześlij komentarz