Kruche ciasto ze
śliwkami i bezową pianką, to takie pyszne, klasyczne ciasto.
Śliwki na kruchym cieście, do tego wszystko podkręcone bezową
pianką i posypką. Cud, miód i orzeszki, a raczej ciasto, śliwki i
beza, mniam. To taki znany wszystkim pleśniak w wersji ze śliwkami.
Ciasto przygotowuje
się i piecze błyskawicznie, gorąco Wam polecam.
Jeśli szukacie
wersji fit, czy odchudzonej tego ciasta, to nie dzisiaj, dzisiaj jest
słodko, pysznie i bez wyrzutów sumienia.
Przepis pochodzi ze
strony Kwestia
Smaku.
Kruche ciasto ze
śliwkami, bezową pianką i posypką
składniki ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 60g (6 łyżek) cukru pudru
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 250g masła*
- 4 żółtka
owoce:
- około 350g śliwek węgierek
beza:
- 4 białka
- szczypta soli
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
wykonanie:
ciasto
Zimne masło pokroić
na małe kawałeczki.
Mąkę wymieszać z
cukrem pudrem, cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia i zimnym
masłem. Zagnieść kruche ciasto, na koniec dodać żółtka i
połączyć składniki w jedną całość. Im szybciej to zrobimy,
tym lepiej dla ciasta.
Uformować kulkę w
razie potrzeby podsypując mąką, wstawić do lodówki na czas
przygotowania pozostałych składników.
Piekarnik nagrzać
do 180'C. Formę o wymiarach około 21cm x 28 cm lub tortownicę o
średnicy 27cm wyłożyć papierem do pieczenia.
cała reszta
Połowę ciasta
rozwałkować na wysypanej mąką stolnicy i wyłożyć na spód
przygotowanej formy, dziury można wylepić palcami, spód
podziurkować widelcem.
Śliwki umyć,
usunąć pestki i pokroić na ćwiartki, ułożyć je rozcięciem ku
górze na spodzie ciasta.
Białka ze szczyptą
soli ubić na sztywną pianę, następnie cały czas ubijając
dodawać po łyżce cukru. Gdy cukier się skończy ubijać jeszcze
przez około 2 minuty, aż cały cukier się rozpuści. Na
koniec dodać mąkę ziemniaczaną i zmiksować.
Na śliwkach
rozsmarować bezę i posypać odłożonym ciastem startym na tarce o
dużych oczkach.
Wstawić do
piekarnika i piec przez około 35 minut. Wyjąć z piekarnika i
posypać cukrem pudrem.
Smacznego !!
* zamiast 250g masła
można dodać 200g masła + 50g smalcu, wówczas ciasto kruche będzie
jeszcze smaczniejsze.
4 komentarze:
Ale bym chrupnęła takie ciacho :-)
Świetne ciacho :D
zapraszam do mnie
http://blog-creative-inspiration.blogspot.com/
Niestety wyszedł zakalec, śliwki puściły sok i ciasto namiękło do tego stopnia że jest zakalec :(
Jakiś sposób na owoce aby przyszłościowo nie było takiej sytuacji? zapiec spód na początek?
No to przykro mi, ale ha piekłam kilka razy i obyło się bez zakalca. Mimo, że śliwki puściły trochę soku nie było taj źle. Może przy wyjątkowo soczystych śliwkach podsypac spód odrobiną mąki ziemniaczanej lub proszkiem budyniowym.Pozdrawiam
Prześlij komentarz