Czasami nachodzi
mnie ochota na coś słodkiego, no dobra nie czasami, a często,
wtedy kombinuję co by tu zjeść, żeby za bardzo nie zgrzeszyć.
Tapiokę zawsze warto mieć w szafce i właśnie w takich awaryjnych
sytuacjach, można coś fajnego raz dwa wyczarować.
Tapiokę można
zrobić na mleku wtedy mamy taki bardziej pudding, a można z wodą i
np. z sokiem jabłkowym lub zieloną herbatą.
Dzisiaj to nie
będzie przepis, a bardziej pomysł na szybki, fajny deser. Ilość
płynów wg uznania i ulubione owoce. Polecam!!
Tapioka z jeżynami
składniki:
- 50g małych lub średnich kulek tapioki
- 100ml wody
- 100ml soku jabłkowego
- 1 łyżeczka cukru, ksylitolu lub stewi
- jeżyny lub inne owoce
wykonanie:
Tapiokę namoczyć w
wodzie przez 1-2 godziny, następnie dodać sok jabłkowy i cukier
(ksylitol, stewia) i gotować do miękkości, aż kulki zrobią się
przeźroczyste.
Jeśli robilibyście
budyń z mlekiem, smaczne będzie na ciepło, ja moją tapiokę
ostudzam i mieszam z rozgniecionymi owocami. Do dużych szklanek
nakładam część owoców, następnie wlewać tapiokę i zajadać.
Smacznego!!
1 komentarz:
Bardzo lubię tapioke ;)
Zapraszam do siebie - www.jedzrosliny.blogspot.com
Prześlij komentarz