czwartek, 4 sierpnia 2016

Placuszki z mąki kokosowej


Kupiłam mąkę kokosową i postanowiłam ją wypróbować. Od razu powiem, że nie jest łatwa w obsłudze, ale warto się pomęczyć, bo smakowo bardzo dobrze wychodzi. Mąka ta bardzo absorbuje wszelkie płyny i trzeba to wziąć pod uwagę.
Postanowiłam zrobić naleśniki z mąki kokosowej, znalazłam przepis na kilku blogach i postanowiłam wypróbować i teraz nie wiem, czy z moją mąką jest coś nie tak, czy może ze mną.
Z przepisów, które koleżanki umieściły na swoich stronach, z trudem udało mi się usmażyć małe placki, a o cieniutkich naleśnikach mogłam tylko pomarzyć. Jednak placuszki wyszły smakowicie, więc przepis podaję, ale ze swojej strony radzę smażyć malutkie placuszki, które łatwo będzie obracać, takie na dwa trzy gryzy.

Placuszki z mąki kokosowej

składniki:
  • 5 jajek
  • 70g mąki kokosowej
  • szczypta soli
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki cukru lub ksylitolu, ja dałam 2 łyżki syropu klonowego

do podania:
  • twarożek, świeże owoce lub dżem, śmietanka

wykonanie:

Wszystkie składniki umieścić w naczyniu i zmiksować. Na patelnię nalać odrobinę oleju (więcej niż przy naleśnikach) i rozgrzewamy. Wykładać małą ilość ciasta i smażyć małe placuszki. Gdy z jednej strony się zarumienią, delikatnie przerzucić na drugą stronę. Zdjąć i odkładać na papierowy ręcznik, żeby odrobinę odsączyć olej.
Podawać od razu z twarożkiem lub śmietaną, koniecznie ze świeżymi owocami lub dobrym (najlepiej domowym) dżemem.


Smacznego!!

2 komentarze:

Evi pisze...

Pysznie! :-)

An Gelika pisze...

ślicznie wyglądają :) aż chętnie je wypróbuję, ponieważ nigdy takich nie robiłam :) zdjęcia prezentują się cudnie :)
Pozdrawiam,
Angelika z http://krainapoziomki.blogspot.com

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin