sobota, 4 czerwca 2016

Ekspresowe pulled pork "wyczesane mięso"


Moja rodzina to mięsożercy, kochają jeść mięso i potrafią docenić dobre danie. Najważniejsze to używać dobrego mięsa, najlepiej z pewnego źródła, a nie z masowych hodowli, jakość i smak są o niebo lepsze. Dzisiaj zapraszam Was na ekspresową wersję najpyszniejszego dania z wieprzowiny pulled pork, czyli „wyczesane mięso”. Tradycyjnie mięso do tego dania, powinno marynować się kilka godzin, a następnie w niskiej temperaturze piec się przez wiele godzin, wtedy wychodzi cudowność nad cudownościami. Jeśli jednak nie macie czasu na takie długie zabiegi, dzisiaj wersja ekspresowa.
Po upieczeniu mięso dało się porozrywać pięknie widelcem, prezentowało się i smakowało wyśmienicie, podane na pęczaku podbiło podniebienia rodzinki.

Ekspresowe pulled pork „wyczesane mięso”

składniki mięso:
  • około 1kg mięsa wieprzowego (łopatka lub od szynki)
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • słodka papryka
  • chili w proszku
  • kminek
  • kumin rzymski
  • czosnek granulowany
  • olej

na pęczak:
  • 250g pęczaku
  • 1 jajko
  • cebulka dymka
  • ogórek zielony
  • sól

wykonanie:

Mięso umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić na średniej grubości plastry i posypać przyprawami. Przypraw użyć tyle ile macie ochoty, ale nie przesadźcie z chili. W garnku o grubym dnie (ja używam dużej brytfanny „gęsiarki”) rozgrzać olej, następnie obsmażyć wszystkie kawałki mięsa po kolei na złoty kolor, mogą się nawet porządnie przyrumienić. Gdy wszystkie kawałki będą już obsmażone, włożyć całość do garnka i zalać wodą, tak żeby mięso było zakryte do ¾ wysokości. Piec tyle ile macie czasu, minimalnie 2 godziny, obracając co jakiś czas. Wody można dolać ponownie, ale na koniec warto ją odparować, wtedy powstanie pyszny sos. Po dwóch godzinach mięso już będzie miękkie, ja smażyłam na małym ogniu dokładnie 2,5 godziny.
Gdy mięso jest już gotowe, rozdzielić na cienkie włókna przy pomocy dwóch widelców.

Mięso podawałam na pęczaku, który można zrobić tak:
Pęczak gotować w osolonej wodzie przez około 20 minut, po tym czasie odcedzić kaszę na sitku.
Do woka lub garnka o grubym dnie wlać odrobinę wody, a następnie wbić jajko i smażyć jak jajecznicę, gdy jajko już się zetnie dorzucić kaszę, połowę ogórka pokrojonego na drobną kostkę, posiekaną zieloną cebulkę i odrobinę soli. Całość dobrze wymieszać, chwilkę posmażyć i można podawać.


Smacznego!!

1 komentarz:

Evi pisze...

Kuszące mięsko. Musi być pyszne!

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin