Moja rodzina to
mięsożercy, kochają jeść mięso i potrafią docenić dobre
danie. Najważniejsze to używać dobrego mięsa, najlepiej z pewnego
źródła, a nie z masowych hodowli, jakość i smak są o niebo
lepsze. Dzisiaj zapraszam Was na ekspresową wersję najpyszniejszego
dania z wieprzowiny pulled pork, czyli „wyczesane mięso”.
Tradycyjnie mięso do tego dania, powinno marynować się kilka
godzin, a następnie w niskiej temperaturze piec się przez wiele
godzin, wtedy wychodzi cudowność nad cudownościami. Jeśli jednak
nie macie czasu na takie długie zabiegi, dzisiaj wersja ekspresowa.
Po upieczeniu mięso
dało się porozrywać pięknie widelcem, prezentowało się i
smakowało wyśmienicie, podane na pęczaku podbiło podniebienia
rodzinki.
Ekspresowe pulled
pork „wyczesane mięso”
składniki mięso:
- około 1kg mięsa wieprzowego (łopatka lub od szynki)
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- słodka papryka
- chili w proszku
- kminek
- kumin rzymski
- czosnek granulowany
- olej
na pęczak:
- 250g pęczaku
- 1 jajko
- cebulka dymka
- ogórek zielony
- sól
wykonanie:
Mięso umyć i
osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić na średniej grubości
plastry i posypać przyprawami. Przypraw użyć tyle ile macie
ochoty, ale nie przesadźcie z chili. W garnku o grubym dnie (ja
używam dużej brytfanny „gęsiarki”) rozgrzać olej, następnie
obsmażyć wszystkie kawałki mięsa po kolei na złoty kolor, mogą
się nawet porządnie przyrumienić. Gdy wszystkie kawałki będą
już obsmażone, włożyć całość do garnka i zalać wodą, tak
żeby mięso było zakryte do ¾ wysokości. Piec tyle ile macie
czasu, minimalnie 2 godziny, obracając co jakiś czas. Wody można
dolać ponownie, ale na koniec warto ją odparować, wtedy powstanie
pyszny sos. Po dwóch godzinach mięso już będzie miękkie, ja
smażyłam na małym ogniu dokładnie 2,5 godziny.
Gdy mięso jest już
gotowe, rozdzielić na cienkie włókna przy pomocy dwóch widelców.
Mięso podawałam na
pęczaku, który można zrobić tak:
Pęczak gotować w
osolonej wodzie przez około 20 minut, po tym czasie odcedzić kaszę
na sitku.
Do woka lub garnka o
grubym dnie wlać odrobinę wody, a następnie wbić jajko i smażyć
jak jajecznicę, gdy jajko już się zetnie dorzucić kaszę, połowę
ogórka pokrojonego na drobną kostkę, posiekaną zieloną cebulkę
i odrobinę soli. Całość dobrze wymieszać, chwilkę posmażyć i
można podawać.
Smacznego!!
1 komentarz:
Kuszące mięsko. Musi być pyszne!
Prześlij komentarz