Pieczeń rzymska to
taka świąteczna lub urodzinowa klasyka. Pewnie każdy zna, ale nie
każdy sam robił, a zrobienie tej pieczeni jest bardzo proste.
Dzisiaj zapraszam Was na wersję z jajkiem, z bardzo chudego mięsa.
Można jeść ją na ciepło i na zimno.
Jeśli macie
możliwość sami zmielcie mięso, a jak nie to kupcie chudy kawałek
i poproście w sklepie o zmielenie, wtedy na pewno będzie smacznie,
bo z tymi pakowanymi to różnie bywa.
Pieczeń rzymska z
jajkiem
składniki:
- 500g mielonej chudej wieprzowiny
- 1 duża cebula
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 mała bułka
- 1 jajko
- 3 jajka ugotowane na twardo i obrane ze skorupek
- szczypiorek lub zielona cebulka
- 1 łyżeczka majeranku
- 2 łyżki kaszy manny
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
wykonanie:
Zmielone mięso
włożyć do naczynia, dodać wszystkie przyprawy, cebulę,
szczypiorek, przeciśnięty przez praskę czosnek, surowe jajko,
kaszę, namoczoną w mleku i rozdrobnioną bułkę, wszystko bardzo
dokładnie wymieszać (najlepiej ręką). Gdy już dobrze wszystko
wyrobimy, to połowę masy przełożyć do natłuszczonej i wysypanej
bułką tartą foremki, na mięso wyłożyć ugotowane jajka. Całość
przykryć resztą mięsa i wstawić do piekarnika nagrzanego do
180'C.
Piec przez 1-1,5
godziny, gdyby góra zbytnio się rumieniła, można pieczeń
przykryć folią aluminiową. Uwaga gorąca pieczeń będzie się
kruszyć, jeśli postoi dłużej w lodówce da się kroić na w miarę
cienkie plastry.
Smacznego!!
1 komentarz:
Wygląda pyszniutko!! Na kanapeczkę idealna :-)
Prześlij komentarz