poniedziałek, 30 maja 2016

Pieczeń rzymska z jajkiem


Pieczeń rzymska to taka świąteczna lub urodzinowa klasyka. Pewnie każdy zna, ale nie każdy sam robił, a zrobienie tej pieczeni jest bardzo proste. Dzisiaj zapraszam Was na wersję z jajkiem, z bardzo chudego mięsa. Można jeść ją na ciepło i na zimno.
Jeśli macie możliwość sami zmielcie mięso, a jak nie to kupcie chudy kawałek i poproście w sklepie o zmielenie, wtedy na pewno będzie smacznie, bo z tymi pakowanymi to różnie bywa.

Pieczeń rzymska z jajkiem

składniki:
  • 500g mielonej chudej wieprzowiny
  • 1 duża cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 mała bułka
  • 1 jajko
  • 3 jajka ugotowane na twardo i obrane ze skorupek
  • szczypiorek lub zielona cebulka
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 2 łyżki kaszy manny
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz

wykonanie:

Zmielone mięso włożyć do naczynia, dodać wszystkie przyprawy, cebulę, szczypiorek, przeciśnięty przez praskę czosnek, surowe jajko, kaszę, namoczoną w mleku i rozdrobnioną bułkę, wszystko bardzo dokładnie wymieszać (najlepiej ręką). Gdy już dobrze wszystko wyrobimy, to połowę masy przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą foremki, na mięso wyłożyć ugotowane jajka. Całość przykryć resztą mięsa i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C.
Piec przez 1-1,5 godziny, gdyby góra zbytnio się rumieniła, można pieczeń przykryć folią aluminiową. Uwaga gorąca pieczeń będzie się kruszyć, jeśli postoi dłużej w lodówce da się kroić na w miarę cienkie plastry.

Smacznego!!


1 komentarz:

Judyta Deker pisze...

Wygląda pyszniutko!! Na kanapeczkę idealna :-)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin