Jeść ciastka i nie
czuć wyrzutów sumienia, to mój cel numer jeden odnoście właśnie
tych ciasteczek. Użyłam mąki pełnoziarnistej, cukier zastąpiłam
ksylitolem, masło lubię, a płatki owsiane i cały wór bakalii
sprawiają, że ciastek jest dużo, a sumienie jest spokojne.
Przepis dotarł do
mnie pocztą pantoflową i po kilku moich małych zmianach
przedstawiam Wam go dzisiaj i gorąco polecam. Ciasteczka skończyły
się błyskawicznie i następne porcje już się szykują.
Dodam jeszcze, że
robi się je błyskawicznie i nawet jeśli nie macie wagi to w tym
wypadku nie stanowi to problemu.
Ciasteczka owsiane z
bakaliami
składniki:
- 200g masła
- 2 jajka
- 1 szklanka cukru (ew. ksylitolu)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- cukier lub esencja waniliowa
- 2 szklanki mąki pełnoziarnistej
- 2 szklanki płatków owsianych
- 1 szklanka bakalii, jakich tylko macie ochotę (ja dałam: słonecznik, sezam, pestki dyni, żurawinę, migdały w płatkach).
- dodatkowo spora garść nasion chia
wykonanie:
Mąkę przesiać i
zmieszać z proszkiem do pieczenia, dodać bardzo miękkie masło lub
lekko roztopione, rozkłócone jajka, cukier, cukier waniliowy,
płatki owsiane chia i wszystkie bakalie.
Całość dokładnie
wymieszać. Następnie formować małe kuleczki i rozpłaszczać na
blaszce przy pomocy mokrej łyżki (wtedy nie będzie się kleić).
Uważajcie na rodzynki i żurawinę, bo lubią się przypalać, ja
staram się je tak uciskać w ciastko, żeby nie wystawały.
Ciasteczka wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C i piec przez
około 10-12 minut, aż się pięknie przyrumienią.
Smacznego!!
2 komentarze:
Piekłam kiedyś te ciasteczka owsiane i muszę przyznać, że smakują doskonale. Na swoim blogu umieściłam przepis, choć jest również zmodyfikowany niż oryginalny. Ale przecież o to chodzi, by eksperymentować i szukać swoich kulinarnych smaków:))
Serdecznie pozdrawiam:))
Dodałam odrobinę masła orzechowego.Wyszły przepyszne:)
Prześlij komentarz