Dzisiejsze ciasto
upiekłam na powitanie moich chłopaków. Wracają dzisiaj z
dalekiego wyjazdu i z pewnością z przyjemnością zjedzą kawałek
domowego ciasta. Może się też tak zdarzyć, że przyjadą tak
późno, że ciasto zostanie na jutro, ale z pewnością nic mu do
jutra nie będzie, no, chyba że mnie będzie zbytnio kusić :)
Ciasto jeszcze
cieplutkie, a już na blogu. Pięknie pachnące, puszyste, jogurtowe
ciasto. To taka szybsza wersja ciasta drożdżowego, bardzo proste do
przygotowania. Szukałam odpowiedniego przepisu, ale w końcu
przemyślałam i na podstawie innych przepisów zrobiłam to ciasto.
Pyszne ciasto na
jogurtowym spodzie z truskawkami i kruszonką. U mnie kawałek z samą
kruszonką, bo młody nie lubi truskawek (nie wiem po kim to ma) :)
Zapraszam na
smakowite ciasto.
Przepis na dużą
blaszkę około 37*25cm.
Ciasto na jogurtowym
spodzie z truskawkami i kruszonką
składniki:
- 4 jajka (wcześniej wyjęte z lodówki)
- 1 szklanka cukru (u mnie brązowy, ale może być zwykły lub ksylitol)
- 1 szklanka oleju rzepakowego
- 300g gęstego jogurtu naturalnego
- 3 szklanki mąki (dałam 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej i 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej)
- 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (miałam tylko budyń czekoladowy dlatego moje ciasto jest takie ciemne)
- 2 kopiaste łyżeczki proszku do pieczenia
- 500g truskawek (umyte i bez szypułek, duże przekrojone na pół)
- 1 kisiel opcjonalnie lub 1 duża łyżka mąki ziemniaczanej
na kruszonkę:
- 50g cukru pudru
- 80g mąki pszennej zwykłej lub pełnoziarnistej
- 50g bardzo miękkiego masła
wykonanie:
Piekarnik nagrzać
do 180'C.
Blaszkę wyłożyć
papierem do pieczenia. Wszystkie składniki na kruszonkę umieścić
w misce i wymieszać palcami, aż zrobią nam się grudki. Kruszonkę
na czas przygotowania reszty, wstawić do lodówki.
Jajka umieścić w
dużym naczyniu razem z cukrem i ubić na puszystą masę. Następnie
wlać olej i jogurt i delikatnie wymieszać.
Wszystkie suche
składniki: mąkę, budyń i proszek do pieczenia wymieszać razem i
wsypać do mokrej masy. Teraz delikatnie, ale dokładnie wymieszać
łyżką lub na najmniejszych obrotach miksera. Ja robię to
delikatnie mikserem, bo wtedy nie zostają mi grudki mąki.
Gotową masę
przelać do formy, na górze ułożyć owoce, które delikatnie można
docisnąć do ciasta. Wszystko posypać kruszonką i wstawić do
nagrzanego piekarnika.
Piec przez około 40
minut, do tak zwanego suchego patyczka.
Smacznego!!
1 komentarz:
Ciasto wygląda super ! ja też dziś zrobiłam mały deserek, zapraszam do mnie na bloga: szybkie-smaki.blogspot.com
Prześlij komentarz