niedziela, 19 czerwca 2016

Ciasto na jogurtowym spodzie z truskawkami i kruszonką


Dzisiejsze ciasto upiekłam na powitanie moich chłopaków. Wracają dzisiaj z dalekiego wyjazdu i z pewnością z przyjemnością zjedzą kawałek domowego ciasta. Może się też tak zdarzyć, że przyjadą tak późno, że ciasto zostanie na jutro, ale z pewnością nic mu do jutra nie będzie, no, chyba że mnie będzie zbytnio kusić :)
Ciasto jeszcze cieplutkie, a już na blogu. Pięknie pachnące, puszyste, jogurtowe ciasto. To taka szybsza wersja ciasta drożdżowego, bardzo proste do przygotowania. Szukałam odpowiedniego przepisu, ale w końcu przemyślałam i na podstawie innych przepisów zrobiłam to ciasto.
Pyszne ciasto na jogurtowym spodzie z truskawkami i kruszonką. U mnie kawałek z samą kruszonką, bo młody nie lubi truskawek (nie wiem po kim to ma) :)
Zapraszam na smakowite ciasto.
Przepis na dużą blaszkę około 37*25cm.

Ciasto na jogurtowym spodzie z truskawkami i kruszonką

składniki:
  • 4 jajka (wcześniej wyjęte z lodówki)
  • 1 szklanka cukru (u mnie brązowy, ale może być zwykły lub ksylitol)
  • 1 szklanka oleju rzepakowego
  • 300g gęstego jogurtu naturalnego
  • 3 szklanki mąki (dałam 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej i 1,5 szklanki mąki pełnoziarnistej)
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (miałam tylko budyń czekoladowy dlatego moje ciasto jest takie ciemne)
  • 2 kopiaste łyżeczki proszku do pieczenia
  • 500g truskawek (umyte i bez szypułek, duże przekrojone na pół)
  • 1 kisiel opcjonalnie lub 1 duża łyżka mąki ziemniaczanej

na kruszonkę:
  • 50g cukru pudru
  • 80g mąki pszennej zwykłej lub pełnoziarnistej
  • 50g bardzo miękkiego masła

wykonanie:

Piekarnik nagrzać do 180'C.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wszystkie składniki na kruszonkę umieścić w misce i wymieszać palcami, aż zrobią nam się grudki. Kruszonkę na czas przygotowania reszty, wstawić do lodówki.
Jajka umieścić w dużym naczyniu razem z cukrem i ubić na puszystą masę. Następnie wlać olej i jogurt i delikatnie wymieszać.
Wszystkie suche składniki: mąkę, budyń i proszek do pieczenia wymieszać razem i wsypać do mokrej masy. Teraz delikatnie, ale dokładnie wymieszać łyżką lub na najmniejszych obrotach miksera. Ja robię to delikatnie mikserem, bo wtedy nie zostają mi grudki mąki.
Gotową masę przelać do formy, na górze ułożyć owoce, które delikatnie można docisnąć do ciasta. Wszystko posypać kruszonką i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec przez około 40 minut, do tak zwanego suchego patyczka.

Smacznego!!

1 komentarz:

Nadia pisze...

Ciasto wygląda super ! ja też dziś zrobiłam mały deserek, zapraszam do mnie na bloga: szybkie-smaki.blogspot.com

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin