Czasami moje
kulinarne eksperymenty to totalna klapa, szczególnie ciężko jest,
kiedy próbuję klasyczny przepis zmienić na bardziej zdrowy lub
dietetyczny, to naprawdę ciężkie zadanie.
Więc tym razem, gdy
zachciało mi się odchudzonej szarlotki, przejrzałam moje książki
i mnóstwo stron w internecie, aż w końcu trafiłam na blogu Dietetyczne
Niebo i na Dietetyczną Szarlotkę jak u Babci.
Ciasto okazało się
genialne i chociaż to bardzo odchudzony przepis, szarlotka nadal
posiada wszystko to, co idealna szarlotka posiadać powinna.
Jeśli jesteście na
diecie, albo po prostu chcecie zjeść pyszne ciasto bez wyrzutów
sumienia, gorąco polecam Wam właśnie ten przepis. Osobiście
jestem zachwycona i zrobię ją jeszcze nie raz.
Pyszna Szarlotka
Dietetyczna
składniki:
spód:
- 1 szklanka płatków owsianych
- ½ szklanki mąki pełnoziarnistej pszennej lub innej dowolnej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 60g ksylitolu
- 80g masła
- 1 żółtko
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
kruszonka:
- ½ szklanki płatków owsianych
- 50g masła
- 4 łyżki ksylitolu
jabłka:
- 1 – 1,5kg obranych jabłek (u mnie 1kg wystarczył)
- ½ łyżeczki cynamonu
wykonanie:
Jabłka zetrzeć na
grubych oczkach tarki, przełożyć do garnka i dusić pod
przykryciem, około 10 minut. Dodać cynamon, wymieszać i jeszcze
chwilkę przesmażyć.
Zmiksować wszystkie
płatki owsiane na mąkę.
Zagnieść wszystkie
składniki na kruszonkę, uformować kulę i umieścić w zamrażarce,
na czas przygotowania reszty składników.
Wykonanie spodu:
wymieszać suche składniki, dodać bardzo miękkie masło, jogurt i
żółtko, zagnieść i uformować kulę. Wstawić do lodówki na 30
minut.
W tym czasie
rozgrzać piekarnik do temperatury 180'C i wyłożyć papierem
blaszkę ( u mnie o średnicy 20cm).
Wylepić foremkę
lub tortownicę ciastem, wyłożyć równomiernie jabłka, zetrzeć
kruszonkę na tarce bezpośrednio na jabłka.
Piec około 40-50
minut, aż wierzch będzie przyrumieniony, a w całym domu będzie
pachnieć szarlotką.
Smacznego!!
18 komentarzy:
uuu łaaa! nie dość, że DOMOWA to jeszcze fit ;)
Ale apetycznie wygląda ta szarlotka. Też sobie ją zrobię. Wczoraj piekłam tartę z karmelizowanymi gruszkami. Też dobra wyszła, tutaj masz przepis https://www.maxkuchnie.pl/przepisy/ciasta-i-desery/tarta-z-karmelizowanymi-gruszkami-i-kremem-czekoladowo-mietowym-673.html Możesz sobie jej spróbować :)
Piekłam ja już 2 razy i za każdym razem mój chłopak się nią objadal :D pychotka!
Witam, szklanka płatków owsianych to jaka część szklanki mąki owsianej? Pozdrawiam
A mogę zdać mąkę ryzową
Czy powinnam podpiec spód przed położeniem jabłek?
Ja nie podpiekałam, ale jeśli obawiasz się, to można podpiec parę minut
Witam czy można ksylitol zastąpić np miodem bo nie ukrywam ze ksylitol jest dość drogi i musiałbym specjalnie jechać do sklepu ;p
oczywiście, że można zastąpić miodem, a nawet zwykłym cukrem :)
Witam.😊 Upiekłam dziś tą szarlotkę i jest przepyszna! Lepszej nie jadłam i do tego fit😉. POLECAM!
ogromnie się cieszę :)
Jest to najlepsza szarlotka jaką robiłam! A dętego fit :) prosta do zrobienia i w miarę szybka. Następnym razem wezmę tylko większa blachę, bo trochę za gruby spod mi wyszedł.
Jutro robię!
A czy można zastąpić masło olejem kokosowym?
Myślę, że można 😀 pozdrawiam
Wyszła pyszna, to jedno bialko ubiłam mikserem z łyżeczką ksylitolu na sztywną pianę i wylałam na jabłka. Dodaje jeszcze lepszego smaku.
Właśnie wzięłam się za pieczenie tej ciekawej szarlotki😋
Robię drugi raz, jest super:)
Prześlij komentarz