środa, 30 marca 2016

Kremowa owsianka kokosowa



Uwielbiam owsiankę, to takie danie, które robię sobie na poprawę humoru i na pożywne śniadanie. Ta owsianka jest wyjątkowo kremowa i pyszna. Zjedzenie miseczki na śniadanie zapewni Wam całą masę składników odżywczych, a energii wystarczy Wam na wiele godzin. Owsianka jest bardzo sycąca, a zrobić można ją z tak wieloma różnymi dodatkami, że nigdy Wam się nie znudzi.
Jeśli rano cierpicie na brak czasu, już wieczorem możecie namoczyć płatki owsiane, a rano gotować z mlekiem kokosowym jakieś 2 minuty, aż będą gorące. Gotowe płatki owsiane możecie dekorować i podawać z czym tylko sobie zamarzycie, z świeżymi owocami, z bakaliami, z suszonymi owocami. Ilości podane na 1 porcję, a przepis pochodzi z książki „Smakowita Ella” Ella Woodward. Gorąco polecam !!

Kremowa owsianka kokosowa

składniki:
  • 40g płatków owsianych (niecałe ½ szklanki)
  • 3-4 łyżki mleka kokosowego
  • 1 banan pokrojony na kawałki
  • 1 łyżka masła migdałowego (nie dałam, bo nie miałam)
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • duża garść migdałów (dałam maliny)
  • duża garść rodzynek
  • dodałam jeszcze odrobinę amarantusa ekspandowanego
wykonanie:

Wsypać płatki do garnka i dodać 200ml wody, mleczko kokosowe oraz połowę banana. Gotować na wolnym ogniu około 10 minut, aż płatki wchłoną cały płyn. Wmieszać masło migdałowe oraz olej kokosowy, a następnie gotować 1-2 minuty, żeby wszystkie składniki się połączyły.
W tym czasie umieścić migdały w malakserze i rozdrobnić lub po prostu posiekać. Następnie prażyć na suchej patelni przez kilka minut, aż staną się chrupiące.
Przełożyć owsiankę do miseczki, dodać pozostałe kawałki banana, rodzynki i prażone migdały lub inne dodatki.
Smacznego!!


3 komentarze:

Marek Pikula pisze...

Mleczko kokosowe, czyli takie mleko z puszki? Czy mleko roślinne? :)

magda k. pisze...

Ja użyłam takiego z puszki :)

magda k. pisze...

Ja użyłam takiego z puszki :)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin