poniedziałek, 4 kwietnia 2016

Pyszna szarlotka dietetyczna

Czasami moje kulinarne eksperymenty to totalna klapa, szczególnie ciężko jest, kiedy próbuję klasyczny przepis zmienić na bardziej zdrowy lub dietetyczny, to naprawdę ciężkie zadanie.
Więc tym razem, gdy zachciało mi się odchudzonej szarlotki, przejrzałam moje książki i mnóstwo stron w internecie, aż w końcu trafiłam na blogu Dietetyczne Niebo i na Dietetyczną Szarlotkę jak u Babci.
Ciasto okazało się genialne i chociaż to bardzo odchudzony przepis, szarlotka nadal posiada wszystko to, co idealna szarlotka posiadać powinna.
Jeśli jesteście na diecie, albo po prostu chcecie zjeść pyszne ciasto bez wyrzutów sumienia, gorąco polecam Wam właśnie ten przepis. Osobiście jestem zachwycona i zrobię ją jeszcze nie raz.

Pyszna Szarlotka Dietetyczna

składniki:

spód:
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • ½ szklanki mąki pełnoziarnistej pszennej lub innej dowolnej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 60g ksylitolu
  • 80g masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego

kruszonka:
  • ½ szklanki płatków owsianych
  • 50g masła
  • 4 łyżki ksylitolu

jabłka:
  • 1 – 1,5kg obranych jabłek (u mnie 1kg wystarczył)
  • ½ łyżeczki cynamonu

wykonanie:

Jabłka zetrzeć na grubych oczkach tarki, przełożyć do garnka i dusić pod przykryciem, około 10 minut. Dodać cynamon, wymieszać i jeszcze chwilkę przesmażyć.

Zmiksować wszystkie płatki owsiane na mąkę.
Zagnieść wszystkie składniki na kruszonkę, uformować kulę i umieścić w zamrażarce, na czas przygotowania reszty składników.

Wykonanie spodu: wymieszać suche składniki, dodać bardzo miękkie masło, jogurt i żółtko, zagnieść i uformować kulę. Wstawić do lodówki na 30 minut.

W tym czasie rozgrzać piekarnik do temperatury 180'C i wyłożyć papierem blaszkę ( u mnie o średnicy 20cm).

Wylepić foremkę lub tortownicę ciastem, wyłożyć równomiernie jabłka, zetrzeć kruszonkę na tarce bezpośrednio na jabłka.
Piec około 40-50 minut, aż wierzch będzie przyrumieniony, a w całym domu będzie pachnieć szarlotką.

Smacznego!!

18 komentarzy:

Ola pisze...

uuu łaaa! nie dość, że DOMOWA to jeszcze fit ;)

Unknown pisze...

Ale apetycznie wygląda ta szarlotka. Też sobie ją zrobię. Wczoraj piekłam tartę z karmelizowanymi gruszkami. Też dobra wyszła, tutaj masz przepis https://www.maxkuchnie.pl/przepisy/ciasta-i-desery/tarta-z-karmelizowanymi-gruszkami-i-kremem-czekoladowo-mietowym-673.html Możesz sobie jej spróbować :)

Unknown pisze...

Piekłam ja już 2 razy i za każdym razem mój chłopak się nią objadal :D pychotka!

Unknown pisze...

Witam, szklanka płatków owsianych to jaka część szklanki mąki owsianej? Pozdrawiam

Unknown pisze...

A mogę zdać mąkę ryzową

psychoPatka pisze...

Czy powinnam podpiec spód przed położeniem jabłek?

magda k. pisze...

Ja nie podpiekałam, ale jeśli obawiasz się, to można podpiec parę minut

Unknown pisze...

Witam czy można ksylitol zastąpić np miodem bo nie ukrywam ze ksylitol jest dość drogi i musiałbym specjalnie jechać do sklepu ;p

magda k. pisze...

oczywiście, że można zastąpić miodem, a nawet zwykłym cukrem :)

Unknown pisze...

Witam.😊 Upiekłam dziś tą szarlotkę i jest przepyszna! Lepszej nie jadłam i do tego fit😉. POLECAM!

magda k. pisze...

ogromnie się cieszę :)

Unknown pisze...

Jest to najlepsza szarlotka jaką robiłam! A dętego fit :) prosta do zrobienia i w miarę szybka. Następnym razem wezmę tylko większa blachę, bo trochę za gruby spod mi wyszedł.

Unknown pisze...

Jutro robię!

Unknown pisze...

A czy można zastąpić masło olejem kokosowym?

magda k. pisze...

Myślę, że można 😀 pozdrawiam

Amy pisze...

Wyszła pyszna, to jedno bialko ubiłam mikserem z łyżeczką ksylitolu na sztywną pianę i wylałam na jabłka. Dodaje jeszcze lepszego smaku.

Unknown pisze...

Właśnie wzięłam się za pieczenie tej ciekawej szarlotki😋

Iwona pisze...

Robię drugi raz, jest super:)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin