czwartek, 3 marca 2016

Tagliatelle w sosie serowo-­brokułowym


Wracam jak zwykle w pośpiechu z pracy, do sklepu wskoczyłam dosłownie na 5 minut, łapię do koszyka kilka produktów, chociaż w głowie jeszcze nie mam pomysłu na obiad. Odbieram młodego od babci, reszta też już się zeszła, widzę po minach, a czasu mało, bo przecież jeszcze trening i tysiąc innych spraw. W takich momentach tylko spokój może nas uratować, no i pomysł na bardzo szybki obiad. Jedno zerknięcie na stan posiadania i zarządziłam tagliatelle w sosie serowo-brokułowym. Powiem Wam, że da się to danie spokojnie w 20 minut zrobić. Nie zawsze jest tak, że trzeba godzinami siedzieć, żeby stworzyć coś pysznego, czasem tworzy się prawie samo, ale tak to jest z makaronami i z kuchnią włoską, szybko i pysznie. Podaje ilości dla 2 osób.
Gorąco polecam!!

Tagliatelle w sosie serowo-brokułowym

składniki:
  • 300g makaronu tagliatelle (długie, płaskie wstążki)
  • 1 brokuł
  • około 100-150g sera pleśniowego np. lazur
  • 150g śmietany 18% lub jogurtu naturalnego
  • 2 ząbki czosnku
  • parmezan

wykonanie:

Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu, w tym samym czasie gotować brokuł. Brokuł musi być miękki, ale nie rozgotowany.
Na dużej patelni podgrzać odrobinę oleju rzepakowego lub masła, na to wrzucić pokrojony ser i śmietanę lub jogurt naturalny, mieszać, aż ser się rozpuści. Do gotowego sosu należy zetrzeć, na grubych oczkach tarki, brokuł i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać ugotowany makaron, wszystko dokładnie wymieszać, jeśli sos jest za gęsty, dodać odrobinę wody z gotowania makaronu.
Podawać z dodatkiem parmezanu.

Smacznego!!


2 komentarze:

Olka pisze...

Jak danie ma brokuł i makaron to ja się piszę na taki obiad :)

Evi pisze...

Ser pleśniowy, brokuły i czosnek - trio idealne :-).

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin