Bardzo się cieszę,
bo jakoś w tym roku udało mi się tak wszystko zorganizować, że
już mam prawie wolne. Przyznam się od razu, że do sprzątania
jakoś specjalnie się nie przykładałam, ale liczę na to, że mimo
braku umytych okien święta jednak nadejdą ;)
Korzystając z
wolnej chwili, chciałam się z Wami podzielić przepisem na sernik,
który w tym roku zagości na moim stole. Sernik robiłam na bazie
przepisu ze strony Moje
Wypieki, podaję jednak z moimi zmianami i ilościami.
Sernik dla dorosłych
z bardzo mocno wyczuwalnym smakiem ajerkoniaku, delikatny i pyszny. U
mnie dosyć niski, ponieważ robiłam go w dwóch blachach, żeby
łatwiej podzielić, jeśli zrobicie w jednej blaszce o średnicy
około 22-24cm, wyjdzie wyższy.
Sernik dla
miłośników likieru jajecznego, czyli adwokatu. Gorąco polecam!!
Sernik z adwokatem i
czekoladową polewą.
składniki na spód:
- 200g herbatników
- 80g masła, roztopionego
Ciasteczka wrzucić
do malaksera i zmiksować na proszek. Następnie dodać roztopione
masło i wymieszać, do powstania konsystencji mokrego piasku.
Tortownicę o
średnicy 22-24cm wyłożyć papierem do pieczenia, tylko spód. Na
dno wysypać ciasteczka, dokładnie docisnąć w dno formy i wstawić
do lodówki na czas przygotowania sernika.
składniki na masę
serową:
- 1kg twarogu, zmielonego przynajmniej dwukrotnie, lub sera dobrej jakości z wiaderka
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka (250ml) likieru jajecznego (ajerkoniaku, advocaatu)
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
dodatkowo na polewę:
- 80g gorzkiej czekolady
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
Wszystkie składniki
na sernik powinny być w temperaturze pokojowej.
W misce miksera
umieścić wszystkie składniki na masę serową. Zmiksować tylko do
połączenia składników, nie miksować dłużej, żeby zbytnio
nie napowietrzyć sernika.
Masę serową wylać
na schłodzony, ciasteczkowy spód i wyrównać.
Piec w temperaturze
150'C przez około 60-75 minut. Gotowy sernik musi być ścięty i
sprężysty na wierzchu. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku, a
następnie schłodzić przez noc w lodówce.
Czekoladę roztopić
i zmieszać ze śmietaną, a następnie udekorować sernik.
Smacznego!!
1 komentarz:
Wesołych Świat dla wszystkich i pozdrawiam serdecznie
http://mylovefrancesca.blogspot.com
Prześlij komentarz