Uwielbiam owsiankę, to takie danie,
które robię sobie na poprawę humoru i na pożywne śniadanie. Ta
owsianka jest wyjątkowo kremowa i pyszna. Zjedzenie miseczki na
śniadanie zapewni Wam całą masę składników odżywczych, a
energii wystarczy Wam na wiele godzin. Owsianka jest bardzo sycąca,
a zrobić można ją z tak wieloma różnymi dodatkami, że
nigdy Wam się nie znudzi.
Jeśli rano cierpicie na brak czasu,
już wieczorem możecie namoczyć płatki owsiane, a rano gotować z
mlekiem kokosowym jakieś 2 minuty, aż będą gorące. Gotowe płatki
owsiane możecie dekorować i podawać z czym tylko sobie zamarzycie,
z świeżymi owocami, z bakaliami, z suszonymi owocami. Ilości
podane na 1 porcję, a przepis pochodzi z książki „Smakowita
Ella” Ella Woodward. Gorąco polecam !!
Kremowa owsianka kokosowa
składniki:
- 40g płatków owsianych (niecałe ½ szklanki)
- 3-4 łyżki mleka kokosowego
- 1 banan pokrojony na kawałki
- 1 łyżka masła migdałowego (nie dałam, bo nie miałam)
- 1 łyżka oleju kokosowego
- duża garść migdałów (dałam maliny)
- duża garść rodzynek
- dodałam jeszcze odrobinę amarantusa ekspandowanego
wykonanie:
Wsypać płatki do garnka i dodać
200ml wody, mleczko kokosowe oraz połowę banana. Gotować na wolnym
ogniu około 10 minut, aż płatki wchłoną cały płyn. Wmieszać
masło migdałowe oraz olej kokosowy, a następnie gotować 1-2
minuty, żeby wszystkie składniki się połączyły.
W tym czasie umieścić migdały w
malakserze i rozdrobnić lub po prostu posiekać. Następnie prażyć
na suchej patelni przez kilka minut, aż staną się chrupiące.
Przełożyć owsiankę do
miseczki, dodać pozostałe kawałki banana, rodzynki i prażone
migdały lub inne dodatki.
Smacznego!!
3 komentarze:
Mleczko kokosowe, czyli takie mleko z puszki? Czy mleko roślinne? :)
Ja użyłam takiego z puszki :)
Ja użyłam takiego z puszki :)
Prześlij komentarz