poniedziałek, 29 lutego 2016

Masło orzechowo-kokosowe


Uwielbiamy masło orzechowe, najbardziej takie domowe. Jeśli tylko macie blender na wyposażeniu, to zrobienie tego masła nie będzie stanowić dla Was żadnego wyzwania. Przepisów na masło orzechowe już znajdziecie u mnie kilka, ale tym razem wersja całkowicie inna. Wersja pyszna, zdrowa i zaskakująca. Do smaku orzechów, dołączył jeszcze smak kokosu, który robi tutaj fajną robotę. Masło wyszło też zdrowsze, bo całkowicie zrezygnowałam z soli, olej kokosowy wszystko spiął w całość, a dla tych, którzy lubią słodkie, minimalny dodatek miodu w zupełności wystarczy. Bardzo Wam polecam to masło, na kanapkach smakuje małym i dużym łasuchom, a jako dodatek do deserów też się wyśmienicie sprawdzi.
Pamiętajcie, że orzechy arachidowe (ziemne), inaczej fistaszki posiadają wyjątkowe wartości odżywcze. Posiadają najwięcej białka, ze wszystkich orzechów, są bogate w witaminy i kwasy tłuszczowe, wspierają układ nerwowy i oddechowy, obniżają poziom złego cholesterolu. Są też bardzo alergizujące, ale o tym każdy alergik dobrze pamięta.

Masło orzechowo-kokosowe

składniki:
  • 400g orzechów arachidowych (ziemnych) koniecznie niesolonych
  • 2 duże łyżki oleju kokosowego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżki miodu, opcjonalnie
  • garść wiórków kokosowych

wykonanie:

Orzeszki delikatnie prażymy na suchej patelni. Następnie wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu blendera i miksujemy. Można zmiksować na gładką masę, albo pozostawić drobne kawałki orzechów.
Smacznego!!


1 komentarz:

mediarylife pisze...

Świtny post! Kocham masło orzechowe, i na pewno zrobię sobie je sama ! :) Pozdrawiam :)
NOWY ROZDZIAŁ! ♥
Mój blog ♥

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin