piątek, 12 lutego 2016

Kotleciki kalafiorowe z koperkiem


W końcu odmiana na blogu, po tych wszystkich słodkościach, które tutaj Wam serwowałam, teraz zapraszam Was na coś dietetycznego. Pyszne kotleciki z kalafiora, bardzo prosty przepis, a na ich przygotowanie potrzeba bardzo mało czasu. Sama przyjemność. Aromatyczne z dużą ilością koperku, bardzo zasmakowały mojej rodzinie. Gorąco polecam!!

Kalafiorowe kotleciki z koperkiem

składniki:
  • 1 kalafiora
  • 1 pęczek koperku
  • 1 jajko
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 cebula bardzo drobno posiekana
  • bułka tarta

wykonanie:

Kalafior podzielić na mniejsze części i ugotować do miękkości, ale należy uważać, żeby go nie rozgotować. Cebulę i czosnek delikatnie podsmażyć na patelni. Kalafior rozgnieść za pomocą np. widelca, ale nie należy tego robić zbyt dokładnie. Dodać wcześniej podsmażoną cebulę i czosnek oraz jajko, posiekany koperek i około 2 łyżki bułki tartej. Całość wymieszać i z przygotowanej masy formować kotleciki. Gotowe pulpety można otaczać w bułce tartej, ale nie koniecznie i smażyć na odrobinie oleju rzepakowego.
Odsączyć na ręczniku papierowym.


Smacznego!!

1 komentarz:

continue pisze...

Przepyszne ! Właśnie przed chwilą zrobiłam i zjadłam cały talerz. ;)
Dziękuję bardzo za przepis !

Pozdrawiam,
aGa

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin