W końcu odmiana na
blogu, po tych wszystkich słodkościach, które tutaj Wam
serwowałam, teraz zapraszam Was na coś dietetycznego. Pyszne
kotleciki z kalafiora, bardzo prosty przepis, a na ich przygotowanie
potrzeba bardzo mało czasu. Sama przyjemność. Aromatyczne z dużą
ilością koperku, bardzo zasmakowały mojej rodzinie. Gorąco
polecam!!
Kalafiorowe
kotleciki z koperkiem
składniki:
- 1 kalafiora
- 1 pęczek koperku
- 1 jajko
- 2-3 ząbki czosnku
- 1 cebula bardzo drobno posiekana
- bułka tarta
wykonanie:
Kalafior podzielić
na mniejsze części i ugotować do miękkości, ale należy uważać,
żeby go nie rozgotować. Cebulę i czosnek delikatnie podsmażyć na
patelni. Kalafior rozgnieść za pomocą np. widelca, ale nie należy
tego robić zbyt dokładnie. Dodać wcześniej podsmażoną cebulę i
czosnek oraz jajko, posiekany koperek i około 2 łyżki bułki
tartej. Całość wymieszać i z przygotowanej masy formować
kotleciki. Gotowe pulpety można otaczać w bułce tartej, ale nie
koniecznie i smażyć na odrobinie oleju rzepakowego.
Odsączyć na
ręczniku papierowym.
Smacznego!!
1 komentarz:
Przepyszne ! Właśnie przed chwilą zrobiłam i zjadłam cały talerz. ;)
Dziękuję bardzo za przepis !
Pozdrawiam,
aGa
Prześlij komentarz