Zdrowe odżywianie,
umiar, redukcja, magiczne słowa, a sama na siebie sprowadzam pokusy.
Wczoraj upiekłam
jedno z lepszych drożdżowych ciast, na dodatek ze śliwkami i
pyszną kruszonką. Wyszło nieprzyzwoicie puszyste i dobre. Nie
żałowaliśmy sobie też śliwek, bo śliwek nigdy za wiele. Jedyne
co trochę odciąża moje sumienie to ta pyszna kruszonka, którą
zrobiłam z mąki owsianej, mała pociecha hahaha.
U mnie będzie
dobrze, bo większością ciasta zajął się mąż,
zjadając i zabierając do pracy, ale Was mogę tylko ostrzec, jeśli
jesteście na diecie, to wasza silna wola będzie wystawiona na
wielki test.
Bazowałam na
przepisie ze strony Moje
Wypieki
Mimo wszystko gorąco
polecam !! :)
Ciasto drożdżowe
ze śliwkami i owsianą kruszonką
składniki:
na zaczyn:
- 35g drożdży świeżych lub 16g suchych
- ½ szklanki letniego mleka
- ½ szklanki mąki pszennej
- ¼ łyżeczki cukru
Do naczynia wlać
mleko i dodać drożdże. Dodać mąkę, cukier i wymieszać.
Przykryć i odstawić do podwojenia objętości na około 10 minut. W
tym czasie przygotować resztę ciasta.
na ciasto:
- ½ szklanki letniego mleka
- ½ szklanki cukru (dałam mniej niż pół)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- szczypta soli
- 60g roztopionego masła
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 2 i ¾ szklanki mąki pszennej
na kruszonkę:
- 150g mąki owsianej (może być pszenna)
- 70g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 100g roztopionego masła
dodatkowo:
- około 500-600 gram śliwek
wykonanie:
Do dużej miski
wsypać mąkę, a następnie dodać pozostałe składniki, nie
zapominajmy także o wyrośniętym zaczynie. Wyrobić ciasto, które
powinno być miękkie i elastyczne.
Gotowe ciasto
przykryć i zostawić do wyrośnięcia na około godzinę, aż
podwoi objętość.
W tym czasie
przygotować kruszonkę. Mąkę wymieszać z cukrem, cukrem
waniliowym i zalać roztopionym masłem. Dobrze połączyć i
zrobić kruszonkę.
Śliwki umyć,
zrobić na połówki i oczywiście pozbyć się pestek.
Dużą blachę o
wymiarach około 40 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Wyrośnięte ciasto
wyłożyć na blachę, na cieście ułożyć połówki śliwek
przecięciem do góry i wszystko posypać kruszonką. Odstawić na 30
minut, do ponownego wyrośnięcia.
Piec w piekarniku
nagrzanym do temperatury 180'C przez około 45 minut (u mnie było
już gotowe po 35, więc uważajcie), do tzw. suchego patyczka.
Gotowe ostudzić w
formie i zajadać.
Smacznego!!
7 komentarzy:
pyszne wykorzystanie śliwek!
zapraszam do wzięcia udziału w konkursie :) http://foodmania-przepisy.blogspot.com/search/label/KONKURS
Drożdżowe z kruszonką mogę jeść bez końca! :)
http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com
Drożdżowe ciasta z owocami kocham najbardziej:)
Pychotka :)
Ze śliwkami i z kruszonką-rewelacja;)
Świetny przepis! :)
Dlatego ja już się z dietami nie oszukuję... ;)
Cudowne ciasto :)
Prześlij komentarz