Zachciało mi się smaków dzieciństwa
i chociaż buchty goszczą u mnie często, to cały czas chodziły za
mną buchty mojej cioci Magdy. Ciocia robiła buchtów nieskończone
ilości (przynajmniej tak mi się wtedy wydawało) i chociaż sama
miała w domu dużą gromadkę chętnych, to i dla nas zawsze
wystarczyło. Jeśli dobrze pamiętam, a było to z 20 lat temu, to
nawet latem ciocia odpalała piec na węgiel i buchty rosły jak
szalone, a my z siostrą głodne po kilkugodzinnym pobycie na
pobliskim basenie zajadałyśmy się, aż nam się uszy trzęsły.
Tak się rozmarzyłam, że postanowiłam za wszelkie skarby zdobyć
przepis, udało się ciocia Magda zostawiłam swój przepis swojej
córce, a ta bardzo chętnie się ze mną nim podzieliła (bardzo
dziękuję ciociu Mariolo). Buchty wyszły właśnie takie jakie
pamiętałam, do tego masełko, cukier i obowiązkowo jagody i jestem
w raju.
Dostałam jeszcze oryginalny przepis na
kluski z mięsem, które jadłam w przedszkolu, ale o tym już
niedługo :)
Polecam buchty, teraz będę korzystać
tylko z tego przepisu, wyszło około 18 średnich sztuk.
Buchty cioci Magdy
- 500g mąki pszennej
- 1 szklanka mleka, lekko podgrzane
- 2 jajka
- 3 łyżki masła, roztopionego
- 30g drożdży
- szczypta soli
- odrobina cukru (dałam 1 łyżkę)
wykonanie:
Do podgrzanego mleka wrzucić drożdże,
zasypać cukrem i trzema łyżkami mąki, wymieszać. Rozczyn
powinien mieć konsystencję gęstej śmietany, przykryć ściereczką
i odstawić w ciepłe miejsce, wolne od przeciągów do wyrośnięcia.
Do dużej miski wsypać mąkę, wbić
jajka, wlać wyrośnięty rozczyn. Ciasto wyrabiać tak długo, aż
będzie odrywać się od brzegów miski. Wówczas dodać stopione
masło, szczyptę soli i dalej wyrabiać. Miskę nakryć ściereczką
i odstawić do wyrośnięcia, do momentu aż podwoi swoją objętość.
Gdy ciasto będzie gotowe, rozwałkować je i wycinać szklanką
bułeczki.
Zostawić jeszcze na kilka minut do
ponownego wyrośnięcia.
Gotować na parze około 10 minut.
Smacznego!!
4 komentarze:
Przepyszne !
Chętnie bym zjadła.
Pozdrawiam serdecznie. :)
Idealnie puszyste :)
Wyglądają przepysznie:-)
Dawno nie było takiego artykułu. Bardzo fajny wpis.
Prześlij komentarz