wtorek, 19 maja 2015

Batoniki owsiane


Czas na zdrową przekąskę, do pracy, do szkoła, albo po prostu do kawy :)
Pyszna, zdrowa, fit, dietetyczna normalnie same zalety. Moje dziecko w prawdzie jeszcze trochę będzie się przyzwyczajać do jedzenia takich batoników, ale powoli i jego przekonam.
Gorąco Wam polecam takie batoniki. Oczywiście możecie szaleć z dodatkami zmieniać i dodawać wg uznania, można zrobić też z połowy porcji. Ja podaję wersję z książki „Nakarm mnie” Billa Grangera, a ilości tu podane wystarczą na około 30 batoników.



Batoniki owsiane

składniki:
  • 320g płatków owsianych
  • 30g ziaren sezamu
  • 50g ziaren słonecznika
  • 75g posiekanych suszonych moreli (ominęłam, bo nie miałam)
  • 75g rodzynek
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu (pominęłam)
  • 100ml oleju rzepakowego, kokosowego albo innego
  • 180ml miodu

wykonanie:

Piekarnik rozgrzać do 180'C. Formę do pieczenia o wymiarach około 23x33cm wyłożyć papierem do pieczenia.

Wsypać do miski płatki owsiane, ziarna sezamu, nasiona słonecznika, suszone morele i rodzynki, dodać cynamon i wymieszać. Do małego rondelka lać olej i miód i lekko podgrzewać na średnim ogniu, aż składniki się połączą.

Wlać płyn do miski z pozostałymi składnikami i dokładnie wymieszać. Nałożyć otrzymaną masę do formy i piec przez 20-30 minut (autor podaje,że 40 ale już po 30 zaczęło mi się przypalać), do zrumienienia.
Wyjąć z piekarnika na metalową kratkę, bo wystudzeniu pokroić w kawałki (w kształcie batoników).


Smacznego!!

2 komentarze:

Magdalena Kuchaja pisze...

idealne na przekąskę w ciągu dnia!

Wiewióra pisze...

ale pyszności!

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin