Domowe ciasto przynajmniej raz w
tygodniu musi się pojawić w naszym domu. Takie ciężkie, mokre i
słodkie brownie chodziło już za mną od dłuższego czasu i pomimo
wszelkich ograniczeń i diet, które na siebie nałożyłam na to
ciasto się skusiłam.
Wyrzuty sumienia mam małe, ponieważ
już mały kawałek zaspokoił moje pragnienie i resztą mogłam
resztą podzielić się z rodziną.
Brownie to jedyne ciasto gdzie mokry
środek to nie zakalec tylko pożądana konsystencja.
Ciasto jest pyszne, a kawałki
herbatników, które dorzuciłam mile chrupią w brownie.
Gorąco polecam!!
Brownie z herbatnikami
- 120g masła
- 200g gorzkiej czekolady
- 4 duże jajka
- 250g cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- ½ łyżeczki soli
- 300g mąki pszennej
- 150g herbatników, połamanych na kawałki
wykonanie:
Masło roztopić z posiekaną gorzką
czekoladą w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej. Jajka
zmiksować, aż będą jasne, a następnie dodać cukier oraz
ekstrakt waniliowy i miksować jeszcze przez chwilę. Do jajek dolać
przestudzoną czekoladę z masłem, a następnie dodać mąkę z
dodatkiem soli, wymieszać. Na koniec dodać pokruszone herbatniki i
jeszcze raz delikatnie wymieszać.
Piekarnik rozgrzać do 180'C. Formę o
wymiarach około 20x25cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Masę przelać do przygotowanej foremki
i piec przez około 25-30 minut, aż ciasto zetnie się z góry, a
wewnątrz zostanie wilgotne i ciągnące. Odstawić na kilka minut, a
następnie pokroić na małe kawałki.
Smacznego!!
3 komentarze:
Wygląda rewelacyjnie :) I do tego przepiękne zdjęcia ! Pozdrawiam,
Wpadłam się poczęstować, wspaniałe :)
Wygląda apetycznie i bardzo proste do wykonania, chyba się skuszę :)
Pozdrawiam :)
Prześlij komentarz