wtorek, 21 kwietnia 2015

Brownie z herbatnikami


Domowe ciasto przynajmniej raz w tygodniu musi się pojawić w naszym domu. Takie ciężkie, mokre i słodkie brownie chodziło już za mną od dłuższego czasu i pomimo wszelkich ograniczeń i diet, które na siebie nałożyłam na to ciasto się skusiłam.
Wyrzuty sumienia mam małe, ponieważ już mały kawałek zaspokoił moje pragnienie i resztą mogłam resztą podzielić się z rodziną.
Brownie to jedyne ciasto gdzie mokry środek to nie zakalec tylko pożądana konsystencja.
Ciasto jest pyszne, a kawałki herbatników, które dorzuciłam mile chrupią w brownie.
Gorąco polecam!!


Brownie z herbatnikami

składniki:
  • 120g masła
  • 200g gorzkiej czekolady
  • 4 duże jajka
  • 250g cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • ½ łyżeczki soli
  • 300g mąki pszennej
  • 150g herbatników, połamanych na kawałki

wykonanie:

Masło roztopić z posiekaną gorzką czekoladą w kuchence mikrofalowej lub w kąpieli wodnej. Jajka zmiksować, aż będą jasne, a następnie dodać cukier oraz ekstrakt waniliowy i miksować jeszcze przez chwilę. Do jajek dolać przestudzoną czekoladę z masłem, a następnie dodać mąkę z dodatkiem soli, wymieszać. Na koniec dodać pokruszone herbatniki i jeszcze raz delikatnie wymieszać.
Piekarnik rozgrzać do 180'C. Formę o wymiarach około 20x25cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Masę przelać do przygotowanej foremki i piec przez około 25-30 minut, aż ciasto zetnie się z góry, a wewnątrz zostanie wilgotne i ciągnące. Odstawić na kilka minut, a następnie pokroić na małe kawałki.


Smacznego!!

3 komentarze:

Agata pisze...

Wygląda rewelacyjnie :) I do tego przepiękne zdjęcia ! Pozdrawiam,

Evi pisze...

Wpadłam się poczęstować, wspaniałe :)

Marcy pisze...

Wygląda apetycznie i bardzo proste do wykonania, chyba się skuszę :)
Pozdrawiam :)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin