poniedziałek, 13 kwietnia 2015

Ciasto Pani Walewska / Pychotka


Piszę do Was jedną ręką, w kuchni wiele czynności też wykonuję jedną ręką, ale do wszystkiego można przywyknąć, gdy na drugim ręku dźwigamy 6kg szczęścia :)
Chociaż czasu mam mało to koniecznie muszę Wam podać przepis na przepyszne ciasto. Jeśli tak jak ja jesteście fanami orzechów, to zwariujecie na jego punkcie.
Trochę jest przy nim pracy nie będę ukrywać, ale ten przysmak jest wart każdej minuty spędzonej w kuchni. .
Warstwa kruchego ciasta, pyszny krem, beza i bakalie, bakalie, bakalie .
Jednak dosyć już tego chwalenia, czas brać się za pieczenie.
Przepis znalazłam na blogu Arabeska podaję za autorką zmieniając tylko znaczenie ilość masła, w cieście i kremie.
Gorąco polecam !!

Jeszcze jedna sprawa taka prywata :) Mamuś obiecuję następne takie ciasto będzie całe dla Ciebie :)


Pani Walewska/ Ciasto wawelskie/ Pychotka

składniki ciasto:
  • 300g mąki pszennej
  • 250g margaryny (dałam 180g masła)
  • 100g cukru pudru
  • 4 żółtka (białka zostawić będą potrzebne za chwilę)
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany
  • 2 czubate łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy

dodatkowo:
  • 4 białka
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • słoiczek kwaśnego dżemu (u mnie porzeczkowy własnej roboty)
  • około 200g mieszanki orzechów (dałam również rodzynki i migdały)

wykonanie:

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem i cukrem waniliowym, posiekać z masłem. Dodać żółtka, śmietanę i zagnieść ciasto.
Podzielić na dwie równe części i wyłożyć do 2 jednakowych blaszek (około 23x33cm), wyłożonych papierem do pieczenia.
Następnie placki posmarować dżemem, a potem wyłożyć pianę ubitą z 4 białek i 1 szklanki cukru.
Wierzch posypać grubo posiekanymi bakaliami.
Piec około 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180'C. Wystudzić.

Krem:
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 4 żółtka
  • 1 cukier waniliowym
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 500ml mleka
  • 250g masła, w temperaturze pokojowej (u mnie spokojnie wystarczyło 150g)
  • 1 łyżka soku z cytryny

wykonanie:

Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną, wymieszać z 1 szklanką mleka.
Drugą szklankę mleka zagotować, wlać żółtka z mąką i gotować na małym ogniu do zgęstnienia, cały czas mieszając.
Odstawić do wystygnięcia.
Miękkie masło zmiksować na puszystą masę i dodać porcjami ostudzony do temperatury pokojowej budyń. Na koniec wlać sok z cytryny.
Wystudzone placki przełożyć kremem i wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.

Smacznego!!

4 komentarze:

Amber pisze...

Cudo!
Poproszę od razu dwa kawałki...

Wiewióra pisze...

cudo! wygląda nieziemsko!

Paulina pisze...

ale bym zjadła ;)))))

majka pisze...

Madziu, wlasnie oslinilam monitor :) Uwielbiam pychotke! Nawet teraz zjadlabym kawalek :)

Pozdrawiam Cie cieplutko. Buziaczki dla Twoich 6-ciu kilogramow szczescia :))))

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin