Chłopaki bardzo lubią zupy, zupełnie
inaczej niż ja. Dla mnie zupy mogłyby nie istnieć, no może poza
kilkoma wyjątkami. Dlatego z radością odkrywam przepisy na zupy u
moich blogowych koleżanek, wtedy wiem, że mogę w ciemno zrobić, a
rodzina będzie zadowolona.
Tym razem w temacie zup poratowała
mnie Wiosenka27.
Bardzo lubię brukselkę, więc chętnie widziałam ją również w
zupie. Chowder jest pyszny i bardzo sycący. Przepis zdał nasz
domowy test i będziemy wracać do tej zupy jeszcze nie raz.
Gorąco polecam!
Chowder z ziemniakami i brukselką
składniki:
- 300g brukselki
- 150g boczku wędzonego (dałam suszonej szynki)
- 1 cebula
- 4 łyżki masła
- 500g ziemniaków
- 1l bulionu z kurczaka (może być każdy inny)
- 4 liście laurowe
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 100ml śmietany (może być jogurt naturalny)
- 1 łyżka ostrej musztardy
- szczypiorek, opcjonalnie
wykonanie:
Brukselkę umyć i przekroić na pół
lub duże sztuki na cztery części. Rozgrzać garnek, wrzucić
boczek lub szynkę, wytopić (boczek), dorzucić posiekaną drobno
cebulę i smażyć przez 3 minuty.
Po tym czasie dodać masło i
brukselkę.
Po kolejnych 5 minutach dodać
pokrojone w kostkę ziemniaki i smażyć, aż się zeszklą.
Dolać gorący bulion, wrzucić liście
laurowe i gotować około 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
Zdjąć z ognia i powoli dodać
śmietanę wymieszaną z musztardą.
Doprawić do smaku solą i świeżo
zmielonym pieprzem, ponownie postawić na małym ogniu i doprowadzić
do wrzenia.
Przed podaniem można posypać
posiekanym szczypiorkiem.
Smacznego!!
3 komentarze:
oj, a ja taka głodna jestem ;)
Brukselka jest genialna.Świetne wykorzystanie jej do takiego dania;)
Jak z brukselką to ja już lubię.
Prześlij komentarz