wtorek, 10 marca 2015

Chowder z ziemniakami i brukselką


Chłopaki bardzo lubią zupy, zupełnie inaczej niż ja. Dla mnie zupy mogłyby nie istnieć, no może poza kilkoma wyjątkami. Dlatego z radością odkrywam przepisy na zupy u moich blogowych koleżanek, wtedy wiem, że mogę w ciemno zrobić, a rodzina będzie zadowolona.
Tym razem w temacie zup poratowała mnie Wiosenka27. Bardzo lubię brukselkę, więc chętnie widziałam ją również w zupie. Chowder jest pyszny i bardzo sycący. Przepis zdał nasz domowy test i będziemy wracać do tej zupy jeszcze nie raz.
Gorąco polecam!


Chowder z ziemniakami i brukselką

składniki:
  • 300g brukselki
  • 150g boczku wędzonego (dałam suszonej szynki)
  • 1 cebula
  • 4 łyżki masła
  • 500g ziemniaków
  • 1l bulionu z kurczaka (może być każdy inny)
  • 4 liście laurowe
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • 100ml śmietany (może być jogurt naturalny)
  • 1 łyżka ostrej musztardy
  • szczypiorek, opcjonalnie

wykonanie:

Brukselkę umyć i przekroić na pół lub duże sztuki na cztery części. Rozgrzać garnek, wrzucić boczek lub szynkę, wytopić (boczek), dorzucić posiekaną drobno cebulę i smażyć przez 3 minuty.
Po tym czasie dodać masło i brukselkę.
Po kolejnych 5 minutach dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i smażyć, aż się zeszklą.
Dolać gorący bulion, wrzucić liście laurowe i gotować około 20 minut, aż ziemniaki będą miękkie.
Zdjąć z ognia i powoli dodać śmietanę wymieszaną z musztardą.
Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem, ponownie postawić na małym ogniu i doprowadzić do wrzenia.
Przed podaniem można posypać posiekanym szczypiorkiem.

Smacznego!!

3 komentarze:

silver pisze...

oj, a ja taka głodna jestem ;)

Naturalne metody pisze...

Brukselka jest genialna.Świetne wykorzystanie jej do takiego dania;)

Olka pisze...

Jak z brukselką to ja już lubię.

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin