Babka to takie moje ciasto ratunkowe,
zawsze mam w domu składniki do jej wykonania, zawsze wychodzi i
przede wszystkim wszystkim smakuje. Wariacji na temat babki jest
wiele, moja ulubiona to jasna z rodzynkami, ale zazwyczaj piekę taką
biało czarną bez rodzynek, bo taką chłopaki lubią najbardziej.
Tym razem upiekłam babkę z dodatkiem
czekolady i to sporym dodatkiem.
Przepis pochodzi ze strony Kwestia
smaku.
Zrezygnowałam nawet z polewy
czekoladowej, która w oryginale jest sugerowana, ponieważ babka
sama w sobie jest wystarczająco pyszna, słodka i czekoladowa.
Ta babka jest wyśmienita, prosta i
zawsze się udaje.
Gorąco polecam!!
Babka czekoladowa
składniki:
- 120g gorzkiej czekolady + dodatkowo 100g na polewę (polewa nie jest konieczna)
- 3 łyżki mleka
- 150g miękkiego masła
- 150g cukru
- 3 jajka
- 200g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
wykonanie:
Czekoladę w mleku rozpuścić w
kąpieli wodnej i ostudzić.
Masło utrzeć z cukrem na puszystą
masę. Dodawać po jednym jajku, cały czas miksując. Na koniec
wlać rozpuszczoną czekoladę i wymieszać.
Mąkę, proszek do pieczenia i kakao
wymieszać i dodać do ciasta. Wszystko dokładnie wymieszać.
Ciasto przelać do wysmarowanej masłem
foremki keksowej.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180'C
przez 40 minut.
Upieczoną babkę można polać
czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej z łyżką masła i
odrobiną mleka. Można także podawać bez polewy.
Smacznego!!
4 komentarze:
Babki się zawsze dobrze sprawdzają :), Ps. Ilość czekolada zachęca aż za bardzo, haha ^^
Prezentuje się znakomicie.Smak tej czekolady pewnie pyszny;)
Pyszna babka ! Czekoladowe pysznosci.
Pozdrawiam :)
już widziałam to cudo na fb ;)
Prześlij komentarz