Dzisiaj znowu zapraszam na prosty
obiad. Inne nie wchodzą na razie w grę, bo nie zdradzę żadnej
tajemnicy jeśli napiszę, że małe dziecko pochłania każdą
chwilę czasu :)
Moje obiady nie tylko są proste do
wykonania, muszą jeszcze składać się z prostych składników, bo
przecież nie chcę mojemu mężowi jeszcze bardziej utrudniać
życia. Wysyłam go non stop na zakupy, robię długie listy i daruję
mu już szukania dziwnych składników.
Jednak wracając do tematu obiad
prosty, szybki i z niewyszukanych składników.
Nie mylcie jednak dania prostego z
prostackim. Ta frittata nie ma się czego wstydzić.
Ten omlet zapieczony z pysznymi
dodatkami naprawdę Was zadowoli.
Pysznie wyszło, zajęło kilka minut,
a wygląda i smakuje wybornie. Gorąco Wam polecam !!
Frittata z kiełbasą wiejską, papryką
i groszkiem
składniki:
- 5jajek
- 150g kiełbasy wiejskiej, dobrej jakości
- 1 mała czerwona papryka lub połówka dużej
- 1 szklanka zielonego groszku, robię z mrożonego
- 50ml mleka
- ½ kulki mozzarelli
- szczypta soli
- świeżo mielony czarny pieprz
- odrobina czerwonej papryki
- szczypta papryki chilli
wykonanie:
Kiełbasę pokroić w kostkę i
przesmażyć na patelni, aż będzie zarumieniona i chrupiąca.
Paprykę umyć i pokroić w kosteczkę.
Groszek (jeśli używacie mrożonego) zalać wrzątkiem, a po chwili
odcedzić na durszlaku.
Całe smażenie najlepiej robić na
patelni, którą można również wstawić do piekarnika, jeśli
jednak takiej nie macie, to przygotować całość na patelni, a
następnie przelać do formy lub naczynia żaroodpornego.
W wysokim naczyniu przygotować masę
jajeczną: wbić jajka, wlać mleko, przyprawić solą, świeżo
zmielonym pieprzem i paprykami, a następnie porządnie roztrzepać
widelcem lub ubijaczką. Na koniec dodać pokrojoną w małe kawałki
mozzarellę.
Na patelnię z kiełbasą dorzucić
paprykę i smażyć krótką chwilkę. Dorzucić zielony groszek i
wlać masę jajeczną, delikatnie wymieszać i smażyć przez 2
minuty (albo przelać w tym momencie do innego naczynia), a następnie
wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C i piec przez 15 minut, po
tym czasie jajka powinny się ściąć.
Smacznego!!
6 komentarzy:
Wygląda niesamowicie apetycznie.Świetny przepis;)
Madziu, nie jest jeszcze tak zle, skoro udalo Ci sie takie ladne zdjecia zrobic:) Pyszna ta Twoja frittata. Buziaki dla Maluszka:)
Na takie danie zawsze się skuszę;)
Przepis bardzo mi się podoba Na pewno wypróbuję:))
Serdeczne dzięki, już wiem, co dziś na obiad :)
frittata to smaki mojego dzieciństwa! mniam
Prześlij komentarz