środa, 25 lutego 2015

Frittata z kiełbasą wiejską, groszkiem i papryką


Dzisiaj znowu zapraszam na prosty obiad. Inne nie wchodzą na razie w grę, bo nie zdradzę żadnej tajemnicy jeśli napiszę, że małe dziecko pochłania każdą chwilę czasu :)
Moje obiady nie tylko są proste do wykonania, muszą jeszcze składać się z prostych składników, bo przecież nie chcę mojemu mężowi jeszcze bardziej utrudniać życia. Wysyłam go non stop na zakupy, robię długie listy i daruję mu już szukania dziwnych składników.
Jednak wracając do tematu obiad prosty, szybki i z niewyszukanych składników.
Nie mylcie jednak dania prostego z prostackim. Ta frittata nie ma się czego wstydzić.
Ten omlet zapieczony z pysznymi dodatkami naprawdę Was zadowoli.
Pysznie wyszło, zajęło kilka minut, a wygląda i smakuje wybornie. Gorąco Wam polecam !!


Frittata z kiełbasą wiejską, papryką i groszkiem

składniki:
  • 5jajek
  • 150g kiełbasy wiejskiej, dobrej jakości
  • 1 mała czerwona papryka lub połówka dużej
  • 1 szklanka zielonego groszku, robię z mrożonego
  • 50ml mleka
  • ½ kulki mozzarelli
  • szczypta soli
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • odrobina czerwonej papryki
  • szczypta papryki chilli

wykonanie:

Kiełbasę pokroić w kostkę i przesmażyć na patelni, aż będzie zarumieniona i chrupiąca.
Paprykę umyć i pokroić w kosteczkę. Groszek (jeśli używacie mrożonego) zalać wrzątkiem, a po chwili odcedzić na durszlaku.
Całe smażenie najlepiej robić na patelni, którą można również wstawić do piekarnika, jeśli jednak takiej nie macie, to przygotować całość na patelni, a następnie przelać do formy lub naczynia żaroodpornego.

W wysokim naczyniu przygotować masę jajeczną: wbić jajka, wlać mleko, przyprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem i paprykami, a następnie porządnie roztrzepać widelcem lub ubijaczką. Na koniec dodać pokrojoną w małe kawałki mozzarellę.

Na patelnię z kiełbasą dorzucić paprykę i smażyć krótką chwilkę. Dorzucić zielony groszek i wlać masę jajeczną, delikatnie wymieszać i smażyć przez 2 minuty (albo przelać w tym momencie do innego naczynia), a następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C i piec przez 15 minut, po tym czasie jajka powinny się ściąć.


Smacznego!!

6 komentarzy:

Naturalne metody pisze...

Wygląda niesamowicie apetycznie.Świetny przepis;)

majka pisze...

Madziu, nie jest jeszcze tak zle, skoro udalo Ci sie takie ladne zdjecia zrobic:) Pyszna ta Twoja frittata. Buziaki dla Maluszka:)

Nemi pisze...

Na takie danie zawsze się skuszę;)

Nika pisze...

Przepis bardzo mi się podoba Na pewno wypróbuję:))

Evi pisze...

Serdeczne dzięki, już wiem, co dziś na obiad :)

ILONAMELIA pisze...

frittata to smaki mojego dzieciństwa! mniam

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin