wtorek, 17 lutego 2015

Babka czekoladowa


Babka to takie moje ciasto ratunkowe, zawsze mam w domu składniki do jej wykonania, zawsze wychodzi i przede wszystkim wszystkim smakuje. Wariacji na temat babki jest wiele, moja ulubiona to jasna z rodzynkami, ale zazwyczaj piekę taką biało czarną bez rodzynek, bo taką chłopaki lubią najbardziej.
Tym razem upiekłam babkę z dodatkiem czekolady i to sporym dodatkiem.
Przepis pochodzi ze strony Kwestia smaku.
Zrezygnowałam nawet z polewy czekoladowej, która w oryginale jest sugerowana, ponieważ babka sama w sobie jest wystarczająco pyszna, słodka i czekoladowa.
Ta babka jest wyśmienita, prosta i zawsze się udaje.
Gorąco polecam!!


Babka czekoladowa

składniki:
  • 120g gorzkiej czekolady + dodatkowo 100g na polewę (polewa nie jest konieczna)
  • 3 łyżki mleka
  • 150g miękkiego masła
  • 150g cukru
  • 3 jajka
  • 200g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao

wykonanie:

Czekoladę w mleku rozpuścić w kąpieli wodnej i ostudzić.
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku, cały czas miksując. Na koniec wlać rozpuszczoną czekoladę i wymieszać.

Mąkę, proszek do pieczenia i kakao wymieszać i dodać do ciasta. Wszystko dokładnie wymieszać.
Ciasto przelać do wysmarowanej masłem foremki keksowej.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180'C przez 40 minut.

Upieczoną babkę można polać czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej z łyżką masła i odrobiną mleka. Można także podawać bez polewy.


Smacznego!!

4 komentarze:

Janusz Bartoszek pisze...

Babki się zawsze dobrze sprawdzają :), Ps. Ilość czekolada zachęca aż za bardzo, haha ^^

Naturalne metody pisze...

Prezentuje się znakomicie.Smak tej czekolady pewnie pyszny;)

Majana pisze...

Pyszna babka ! Czekoladowe pysznosci.
Pozdrawiam :)

Ola pisze...

już widziałam to cudo na fb ;)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin