wtorek, 6 stycznia 2015

Ciasto Piña colada


Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na ciasto, które kusi już samą nazwą. 
Wypiek składa się z trzech przepysznych warstw, kokosowej bezy, kremu budyniowego z ananasem i biszkoptu. Właśnie smak kokosu i wyraźny smak ananasa przywodzą na myśl drink o nazwie Piña colada, jeśli jeszcze nasączycie biszkopt rumem, będziecie zachwycenia (ja piekłam dla dzieciaków i dla siebie więc rum musiałam sobie odpuścić).
Jestem zachwycona tym ciastem, zrobiłam go już dwa razy w krótkim czasie.
Przepis pochodzi z bloga Arabeska, który przy okazji gorąco Wam polecam.



Ciasto Piña colada

składniki biszkopt:

  • 4 jajka
  • 100g cukru
  • 120g mąki tortowej
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka mleka
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • szczypta soli
  • odrobina aromatu waniliowego

Jajka ubić z cukrem i solą na jasną, puszystą masę. Dodać sok z cytryny i jeszcze chwilę ubijać. Następnie dodać olej i mleko. Wymieszać krótko mikserem na najniższych obrotach, po czym stopniowo przesiewać do ciasta mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszając.
Ciasto wylać do blaszki (wymiary około 23x33cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piec  temperaturze 180'C przez 20-25 minut.
Wyjąć z piekarnika i zostawić w formie na około 10 minut, po czym wyłożyć biszkopt na stolnicę odwracając do góry spodem. Zdjąć papier i tak zostawić do  całkowitego wystygnięcia.

składniki beza kokosowa:

  • 4 białka
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 200g wiórków kokosowych

Białka ubić, stopniowo dosypywać cukier i ubijać, aż się rozpuści. Dodać mąkę ziemniaczaną oraz wiórki kokosowe, wymieszać. Wyłożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (najlepiej do tej samej, w której pieczony był biszkopt), równo rozsmarować. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C i piec przez około 25 minut. Wystudzić.

składniki krem:

  • 1 puszka ananasa (około 400g) – syrop też jest potrzebny (1 szklanka)
  • ½ szklanki mleka
  • 4 płaskie łyżki cukru
  • 4 żółtka
  • 1 torebka budyniu śmietankowego bez cukru
  • 200g masła o temperaturze pokojowej

Ananasa dobrze odcedzić z syropu (można nawet lekko odcisnąć) i pokroić w małą kosteczkę. Syrop wylać do szklanki i jeżeli nie wyjdzie pełna szklanka, należy dolać wody, a następnie przelać do garnuszka i zagotować z cukrem.
Mleko zmiksować z proszkiem budyniowym i żółtkami, a następnie wlać na gotujący się syrop.
Mieszając podgrzewać do zgęstnienia. Zdjąć z ognia ii ostudzić od czasu do czasu mieszając.
Miękkie masło ubić mikserem, stopniowo dodawać ostudzony budyń. Na koniec dodać pokrojonego ananasa i wymieszać łyżką.
Gotowy krem wyłożyć na biszkopt (z powrotem odwrócony wierzchem do góry), wyrównać i przykryć kokosową bezą. Lekko docisnąć i schłodzić w lodówce przez co najmniej kilka godzin.

Smacznego!!

5 komentarzy:

Janusz Bartoszek pisze...

pysznie wygląda i ładne zdjęcia :) Może się skusze wykonać to cudo :)

Olka pisze...

Mój Mąż uwielbia zarówno kokos jak i ananasa, więc to ciasto jakbym mu podała, to na pewno by polubił. Zapisałam sobie przepis :)

Ewa W pisze...

no tak,a ja miałam ograniczyć słodycze,,, ;)

Emma pisze...

O mamuniuuuuuuu skradam kawałek na mój dzisiejszy samotny wieczór :)

gin pisze...

Mmm, kusisz :)

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin