Kolejna propozycja na świąteczne ciasteczka. Tym razem dla tych, którzy nie przepadają za piernikami lub po prostu lubią mieć wybór. Ciasteczka maślane, kruche z dodatkiem imbiru lub wanilii, u nas zdecydowanie z wanilią. Ozdobić też można według własnego uznania.
Jeśli domownicy nie wyjedzą Wam ich od razu, można je przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku przez kilka dni.
Przepis pochodzi z książki 'Nigella Świątecznie'. Gorąco polecam!!
Ilość wystarcza na około 30 ciasteczek.
Ciasteczka śniegowe
składniki:
- 90g miękkiego masła
- 100g cukru
- 1 duże jajko
- 1 łyżeczka mielonego imbiru (lub ekstraktu waniliowego)
- 200g mąki i jeszcze trochę do oprószenia stolnicy
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki soli
- posypka u mnie biała
wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do 180'C. Jedną lub dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia.
Masło utrzeć z cukrem na puszysty jasny krem, wbić jajko, a następnie dodać imbir lub wanilię, mąkę, proszek do pieczenia oraz sól i mieszać, aż składniki połączą się w miękką masę.
Ciasto podzielić na dwie części, każdą owinąć folią i włożyć do lodówki na około 20-30 minut.
Stolnicę oprószyć mąką, położyć kawałek ciasta i również oprószyć mąką. Rozwałkować na grubość około 5mm.
Wycinać ciastka i układać w odstępach na blaszce.
Ciasteczka piec 8-12 minut. Gotowe ciastka powinny mieć jasnozłote zabarwienie na krawędziach.
Wyjąć blachy z piekarnika, przełożyć ciastka na metalową kratkę i zostawić do ostygnięcia.
Gotowe ciastka delikatnie smarować lukrem i posypać dowolną posypką.
Smacznego!!
6 komentarzy:
Wygląda bardzo apetycznie ;)
Sliczne ciasteczka Madziu. U mnie wlasnie trwa testowanie i produkcja ciasteczek :)
Nie samym cynamonem i czekoladą człowiek zyje, takie też mile widziane przy choince :)
Ciasteczk wyglądają po prostu pysznie, do tego kubek kakao i można zajadać :)
Maślane dobre na każdą okazję :). Tylko jakoś strasznie szybko znikają ;).
Bardzo fajne ciasteczka, porywam kilka :-) pozdrawiam serdecznie :-)
Prześlij komentarz