środa, 31 grudnia 2014

Baklava z masą makową


Nadszedł już dla mnie taki czas w kuchni, że muszę większość czynności wykonywać na siedząco. Dla mnie to już końcówka, ale smakołyków nadal sobie nie odmawiam ;)
Dlatego dzisiaj zapraszam Was na pyszny deser. Przepis pochodzi ze strony Kwestia smaku i jest na prawdy wart polecania.
Ciasto filo udało mi się zakupić w Biedronce i teraz nie pozostaje mi nic innego, jak polować na nie w innych sklepach, bo ma ono spory potencjał.
Ciasto słodzone tylko miodem z małą ilością masła. Masę makową można zrobić samemu, jeśli nie macie takich chęci, można użyć gotowej masy makowej, to zdecydowanie skróci czas przygotowywania deseru.
Najlepiej smakuje od razu po upieczeniu.
Polecam!!
Życzę Wam Szczęśliwego Nowego Roku!!!


Baklava z masą makową

składniki:

  • około 650g masy makowej
  • 1 łyżeczka cynamonu lub przyprawy piernikowej
  • 100g masła
  • 450g ciasta filo (1 opakowanie)
  • 125ml miodu
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich lub płatków migdałów
  • opcjonalnie: mielone migdały

wykonanie:

Ciasto filo jeśli jest zamrożone, należy rozmrozić przez noc w lodówce. Wyjąć blaty i dopasować wielkość płatów do wymiarów formy do pieczenia (24cm x 34cm). Formę wyłożyć papierem do pieczenia.
Do gotowej masy makowej dodać cynamon.
Na dnie formy ułożyć 1/3 ilości płatków ciasta, smarując każdy roztopionym masłem. Zużyć 1/3 ilości masła. Wyłożyć połowę masy makowej i znów ułożyć 1/3 płatów ciasta smarując każdy płat masłem.
Wyłożyć drugą połowę masy makowej i położyć resztę płatów, posmarować je ostatnią porcją masła.
Wstawić na 15 minut do lodówki.
Piekarnik nagrzać do 180'C.
Baklavę pokroić w mniej więcej 4 cm romby.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez 1 godzinę, pod koniec dopiekać ciasto pod folią aluminiową, gdyby było już mocno zarumienione.
Posypać orzechami lub/i płatkami migdałowymi.
Polać miodem podgrzanym z dodatkiem soku z cytryny.

Smacznego!!

4 komentarze:

Unknown pisze...

Cudowna ,pozdrawiam.

Foodmania pisze...

jakie słodkie pyszności!

kabamaiga@gmail.com pisze...

Ciasto też mam, ale chyba baklavy tym razem z niego nie będzie. Miłej końcówki Madziu.

Ola pisze...

makowa musi być pyszna, klasyczna jest dla mnie chyba nieco słodko-bezsmakowa

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin