czwartek, 4 grudnia 2014

Babka jogurtowa


Bardzo prosta w przygotowaniu, a równocześnie przepyszna babka, do tego krótki, ale rzeczowy list do Mikołaja i możemy czekać na przybycie Pana z prezentami. Za taki poczęstunek myślę, że młody dostanie to o co prosił :)
Babeczka jest pyszna, specjalnie dodałam więcej skórki z cytryny i rozkoszowałam się jej pięknym zapachem. Przepis pochodzi z książki „Włoskie inspiracje – Nigellissima” Nigelli, a znalazłam go na blogu Kuchnia w formie. Sprytne wykorzystanie pojemnika po jogurcie ogranicza brudne naczynia do minimum. Gorąco polecam te proste ciasto, na które składniki zazwyczaj każdy ma w domu, a dodatek pysznej konfitury i zapach cytryny może wprowadzić nas w przytulny nastrój.
Gorąco polecam!!


Jogurtowa babka

składniki:
  • 3 jajka
  • 1 mały jogurt naturalny
  • 2 opakowania po jogurcie cukru (dałam takie nie całkiem pełne)
  • 1 opakowanie po jogurcie oleju
  • skórka otarta z połowy cytryny (dałam z całej)
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub cukier waniliowy
  • 2 opakowania po jogurcie mąki pszennej
  • 1 opakowanie po jogurcie mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (w oryginale nie było)

wykonanie:

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180'C. Formę do pieczenia (np. tortownicę o średnicy około 22 cm), wysmarować olejem.
Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę.

W drugiej misce utrzeć żółtka z cukrem i jogurtem. Powoli wlać olej, ekstrakt waniliowy i dodać skórkę cytrynową, dalej ucierać.

Wsypać oba rodzaje mąki (wymieszane z proszkiem do pieczenia) do masy żółtkowo-jogurtowej i wymieszać drewnianą łyżką. Dodawać do masy po czubatej łyżce białek i delikatnie wmieszać.

Ciasto przełożyć do formy i piec przez 30-35 minut, aż babka się zarumieni, a patyczek po wyjęciu będzie suchy.

Ostudzić ciasto na metalowej kratce, a po całkowitym ostudzeniu oprószyć cukrem pudrem.


Smacznego!!


5 komentarzy:

Szefowa Kuchni pisze...

Na pewno pysznie smakuje z konfiturą! :)

Janusz Bartoszek pisze...

Wygląda przepysznie i po prostu ładnie :), skórka z cytryny nadaje pięknego aromatu :) więc dobrze, że nie żałowałaś :)

Unknown pisze...

Apetyczna ,wypieki z jogurtem uwielbiam.

Unknown pisze...

piękne zdjęcia :) jak smakuje tak jak wygląda na zdjęciach to poproszę:)

Paulina pisze...

ojej, a ja taka głodna jestem :P wygląda pysznie, zjadłanbym całe:D

LinkWithin

Blog Widget by LinkWithin