Bardzo prosta w przygotowaniu, a
równocześnie przepyszna babka, do tego krótki, ale rzeczowy list
do Mikołaja i możemy czekać na przybycie Pana z prezentami. Za
taki poczęstunek myślę, że młody dostanie to o co prosił :)
Babeczka jest pyszna, specjalnie
dodałam więcej skórki z cytryny i rozkoszowałam się jej pięknym
zapachem. Przepis pochodzi z książki „Włoskie inspiracje –
Nigellissima” Nigelli, a znalazłam go na blogu Kuchnia
w formie. Sprytne wykorzystanie pojemnika po jogurcie
ogranicza brudne naczynia do minimum. Gorąco polecam te proste
ciasto, na które składniki zazwyczaj każdy ma w domu, a dodatek
pysznej konfitury i zapach cytryny może wprowadzić nas w przytulny
nastrój.
Gorąco polecam!!
Jogurtowa babka
składniki:
- 3 jajka
- 1 mały jogurt naturalny
- 2 opakowania po jogurcie cukru (dałam takie nie całkiem pełne)
- 1 opakowanie po jogurcie oleju
- skórka otarta z połowy cytryny (dałam z całej)
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub cukier waniliowy
- 2 opakowania po jogurcie mąki pszennej
- 1 opakowanie po jogurcie mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (w oryginale nie było)
wykonanie:
Piekarnik rozgrzać do temperatury
180'C. Formę do pieczenia (np. tortownicę o średnicy około 22
cm), wysmarować olejem.
Oddzielić białka od żółtek. Białka
ubić na sztywną pianę.
W drugiej misce utrzeć żółtka z
cukrem i jogurtem. Powoli wlać olej, ekstrakt waniliowy i dodać
skórkę cytrynową, dalej ucierać.
Wsypać oba rodzaje mąki (wymieszane z
proszkiem do pieczenia) do masy żółtkowo-jogurtowej i wymieszać
drewnianą łyżką. Dodawać do masy po czubatej łyżce białek i
delikatnie wmieszać.
Ciasto przełożyć do formy i piec
przez 30-35 minut, aż babka się zarumieni, a patyczek po wyjęciu
będzie suchy.
Ostudzić ciasto na metalowej kratce, a
po całkowitym ostudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!!
5 komentarzy:
Na pewno pysznie smakuje z konfiturą! :)
Wygląda przepysznie i po prostu ładnie :), skórka z cytryny nadaje pięknego aromatu :) więc dobrze, że nie żałowałaś :)
Apetyczna ,wypieki z jogurtem uwielbiam.
piękne zdjęcia :) jak smakuje tak jak wygląda na zdjęciach to poproszę:)
ojej, a ja taka głodna jestem :P wygląda pysznie, zjadłanbym całe:D
Prześlij komentarz