Najłatwiejsze ciasto czekoladowe na świecie, nie ma wymówek wyjdzie każdemu. Jednocześnie jest bardzo pyszne, aromatyczne i wilgotne, ciężko doszukać się jego słabych stron.
Warto podkreślić, że ciasto nie zawiera mleka, jajek i masła, a swoją świeżość zachowuje przez kilka dni.
Przepis na to dziecinnie proste ciasto znalazłam na blogu Bayaderka, który z wielką przyjemnością Wam polecam, a oryginalny przepis znajdziecie na stronie Foodnetwork.com.
Tradycyjnie ciasto wykonuje się bez użycia miksera, świetnie nadaje się do wypieków z udziałem dzieci, a całość przygotowania zajmuje 15 minut.
Ciasto w podstawowej wersji jest bardzo pyszne, ale można się pokusić o przełożenie go bitą śmietaną, dżemem lub tak jak ja to uczyniłam ryżem preparowanym w kajmaku.
Gorąco polecam.
Ciasto czekoladowe Wacky cake z ryżem w kajmaku
składniki:
- 380g mąki pszennej
- 350g cukru
- 8 łyżek kakao holenderskiego
- 1 łyżka cynamonu
- szczypta soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej
- ¾ łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego lub pomarańczowego
- 2 łyżeczki octu
- 12 łyżek oleju słonecznikowego
- 440 ml dobrej kawy
dodatkowo:
- 70g ryżu preparowanego
- 400g masy kajmakowej
polewa:
- 60g masła
- 60ml mleka
- 90g cukru
- 4 łyżki kakao holenderskiego/ można polewę zrobić także z rozpuszczonej gorzkiej czekolady
wykonanie:
Suche składniki czyli mąkę, proszek, cukier, cynamon, przyprawę korzenną, kakao i sól mieszamy widelcem bardzo dokładnie przez 3 minuty.
W dokładnie wymieszanych suchych składnikach zrobić 3 wgłębienia. Do jednego wlać olej, do drugiego kawę, a do trzeciego ocet i ekstrakt waniliowy. Mieszamy ponownie wszystko widelcem do połączenia składników.
Formę o wymiarach około 28cm na 22cm wyłożyć papierem do pieczenia, a boki wysmarować masłem.
Piekarnik nagrzać do 180'C. Ciasto wylać do przygotowanej formy.
Formę z ciastem wstawić do piekarnika i piec przez 40-45 minut do tzw. suchego patyczka.
W tym czasie przygotować polewę czekoladową. Do garnuszka włożyć masło, wlać mleko, wsypać cukier i kakao. Na średnim ogniu podgrzewać do połączenia składników, od czasu do czasu mieszając. Gdy tylko masa zacznie się gotować, zmniejszyć ogień i gotować przez 4 minuty, cały czas mieszając, żeby polewa się nie przypaliła.
Masę kajmakową podgrzewamy delikatnie w garnuszku, żeby jej konsystencja stała się bardziej płynna, a następnie wymieszać ją z ryżem.
Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i ostudzić w formie. Następnie ciasto delikatnie przekroić wzdłuż na dwie części, przełożyć ryżem w kajmaku, ponownie złożyć obie części, a górę oblać równomiernie polewą czekoladową.
Smacznego!!
12 komentarzy:
Świetne ciacho.
Z ryżem preparowanym? Sam ryż to smak mojego dzieciństwa i chyba pd tamtej pory nie jadłam. Wspomnienia jednak wspaniałe.
Też często robię czekoladowe ciacho z kawą- podobny przepis tylko bez octu. Najlepsze jest właśnie to jak szybko można je zrobić- a przy tym jakie wrażenie robi już gotowe:). A Twój motyw z ryżem z kajmaku jest genialny- to musi być pyszne a i wygląda super. Pozdrawiam serdecznie!:)
Intrygujący pomysł z tym kajmakowym ryżem :)
Mega pyszne ciasto! Nie dosc, ze czekolada to jeszcze ten ryz preparowany w kajmaku...od razu przepominaja mi sie dawne, pyszne "szyszki" :)
Ryż w kajmaku przemawia do mnie jak ryż w czekoladzie, przepysznie ! Ciekawy pomysł na nadzienie :)
Muszę spróbować!uwielbiam ciasta z kajmakiem😉
Pani Magdo, oszalałam na punkcie tego ciacha! uwielbiam Pani przepisy :)
Wow, ten pomysł brzmi fantastycznie! :)
Boskie ciacho! *.*
Nie ma to tamto, muszę zrobić
Genialny pomysł :), czekolada, ryż, ciasto uwielbiam, chyba będę musiał wypróbować we własnej kuchni :)
Ale cudo! *.*
Prześlij komentarz